Humanitarne akcije
48

Projekt "Amra": U Italiji besplatne transplantacije za djecu oboljelu od raka

FENA
Italijanski Zeleni križ i A.G.E.O.P. Ricerca u saradnji s regijom Emilia-Romagna i bolnicom u Bolonji, osiguravaju našoj djeci besplatnu transplantaciju koštane srži.

Projekt "Amra" pokrenuli su 2011. italijanski Zeleni križ i A.G.E.O.P. Ricerca, a odnosi se na međunarodnu zdravstvenu saradnju u korist djece iz BiH koja se ne mogu tretirati u BiH na području transplantacije staminalnih hematopoetskih ćelija - autologne transplantacije.

Od 2012. dosad osmero djece bilo je na besplatnoj transplantaciji koštane srži u Bolonji.

Sporazum o podršci projektu "Amra" potpisan je 2011. godine između Ministarstva zdravstva FBiH, Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Crvenog krsta FBiH i Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", te italijanskih udruženja A.G.E.O.P Ricerca onlus sa sjedištem u Bolonji i Croce verde Meldola - Predappio sa sjedištem u Meldoli.

"Za našu djecu na liječenju u Bolonji transplatacija koštane srži je besplatna. Liječenje plaćaju regija Emilia - Romagna 70 posto i bolnica preostalih 30 posto", navode iz Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH".

Zeleni križ i A.G.E.O.P. rade zajedno na organizaciji dolaska pacijenata i njihovih porodica u Italiju i snose sve van bolničke troškove koji se odnose na hranu, stanovanje, zdravstveno osiguranje za roditelje koji prate dijete. Zeleni križ organizira prijevoz iz Hrvatske u Italiju i obrnuto na kraju liječenja.

Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" pomoglo je te porodice, ali i sam projekt "Amra" kroz prijevod medicinske dokumentacije i slanje u Italiju; plaćanje troškova slanja krvi za utvrđivanje potencijalnog donora za HLA tipizaciju u Italiju; plaćanje troškova prijevoza iz BiH do granice s Hrvatskom za djecu koja idu na transplantacije koštane srži i kontrole; kontakte s ambasadom u vezi dobivanja viza za boravak u Italiji i s udruženjima i bolnicom iz Italije; štampanjem edukativne brošure za roditelje o boravku u Italiji; savjetima i pripremama za izmještanje; kupovinom rječnika i CD za učenje italijanskog jezika; odražavanje telefonskih kontakta s porodicama izmještene djece...

Aktivnosti koje su vezane za pripremanje i odabir djece koja trebaju na transplantaciju koštane srži realizira se u saradnji i preporukama ljekara s Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike u Sarajevu.

"Taj projekt je od izuzetne važnosti ne samo za našu djecu koja se liječe od malignih oboljenja nego i za našu državu koja bi za potrebe liječenja morala izdvojiti ogromne sume novca. Namjera naših prijatelja Italijana je da ove uštede usmjerimo u osposobljavanje naših kapaciteta da bi se takve transplantacije (autologne - od stranih donora) mogle u budućnosti obavljati u Bosni i Hercegovini.

Prvi korak je već napravljen i odnedavno se alogene transplantacije koštane srži mogu raditi na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a. Uime naše djece koja su liječena u Italiji i njihovih roditelja iskreno zahvaljujemo italijanskim udruženjima, regiji Bologna, bolnici i italijanskom narodu koji su pokrenuli ovaj projekt i rade na njegovoj realizaciji", saopćeno je iz Udruženja.