{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi put u BiH: Žena sa transplantiranim bubregom rodila dvije zdrave djevojčice

Klix.ba
30.4.2015. u 16:07
170
6
Prvi put u BiH: Žena sa transplantiranim bubregom rodila dvije zdrave djevojčice
170
Tim ljekara i zdravstvenih radnika sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu prvi su put u Bosni i Hercegovini izveli uspješan porod osobe koja je prošla kadaveričnu transplantaciju.
Ginekologinja Lejla Imširija je istaknula kako je bila dosta zabrinuta za zdravlje majke Alme Smajić i beba budući da je ovo prvi slučaj poroda u BiH osobe koja je dobila organ kadaveričnom transplantacijom

"Blizanačka trudnoća je i inače sama po sebi trudnoća visokog rizika, a pogotovo u ovom slučaju. Operacija je tehnički protekla sasvim u redu, bez ikakvih komplikacija, a dobili smo dvije zdrave curice", kazala je dr. Lejla Imširija koja nije krila zadovoljstvo krajnjim ishodom ovog poroda.

Kadaverične transplantacije se rade samo u slučaju kada osoba doživi moždanu smrt, a koju utvrđuje tim ljekara. Organi preminule osobe, uz njenu saglasnost prije smrti i saglasnost porodice, mogu biti donirani onima kojima su najviše potrebni.

Porodilja Alma Smajić je učestvovala u programu "Toulouse 2011" organizacije Otvorena mreža, a prije godinu i po je imala sreću da uz pomoć francuskih ljekara dobije novi bubreg.

Predsjednik Otvorene mreže, dr. Almir Čehajić Batko je istakao važnost koordinacije francuskih ljekara i ljekara iz KCUS.

"Ova vijest je, osim klinike "Rangueil" u Francuskoj, zatim KCUS i svih uposlenika Otvorene mreže, izazvala sreću kod armije ljudi koji su učestvovali u ovoj priči."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: