Humanitarne akcije
1.3k

Prije dva mjeseca živjeli u šupi: Malčinovići izgradili kuću uz pomoć dobrih ljudi

Piše: D. Brkić
(Foto: Klix.ba)
Na kraju strme i uske ulice, koja od regionalne ceste Živinice – Kalesija vodi do naselja Džafići, nazire se crveni krov novosagrađene kuće.

Prije dva mjeseca takav prizor je bio nemoguć, jer se s kraja kaljavog puta mogla vidjeti samo improvizovana šupa u kojoj je privremeni smještaj pronašla četveročlana porodica Malčinović.

Teško je riječima opisati jad i bijedu u kojoj smo zatekli Mustafu (32), Indiru (32), Eminu (4) i Smaju (2). Promrzli, bolesni, zabrinuti, zaboravljeni...stajali su ispred šupice od nekoliko kvadrata i čekali na komad hljeba, obrok, toplu riječ...

Jedino sigurno primanje, doduše koje se neredovno isplaćuje, je dječiji dodatak u iznos 20 KM po djetetu.

Objavljeni prizori u medijima potakli su dobre ljude da priskoče u pomoć porodici Malčinović. Pomoć u novcu i građevinskom materijalu je stizala sa svih strana.

Petnaestak metara dalje od improvizovane šupe u naredna dva mjeseca niknut će kuća veličine 56 kvadrata sa potkrovljem.

"Teško mi je opisati osjećanja, opisati radost gradnje kuće od temelja do krova. Kada je postavljen posljednji crijep, ja sam se ponovo rodio“, kaže ushićeno Mustafa Malčinović.

U mnogo boljem raspoloženju zatičemo njegovu suprugu Indiru, dok se kćerkica Emina igra u nedovršenim prostorijama svoje kuće.

"Ovdje će biti moja i bratova soba“, pokazuje četverogodišnja djevojčica.

Posla ima još napretek. Slijedi malterisanje soba, razvođenje elektro i vodovodnih instalacija...

"Vodu sam riješio kopanjem bunara. Dobri ljudi su mi kupili pumpu, tako da ću vodu imati u kući. Problem sa priključkom na elektro-mrežu je mnogo veći. Potrebno je mnogo novca, nekoliko hiljada maraka. Najsretniji bih bio kada bi moja djeca večerala uz svjetlost sijalice, ali... Kada se osvrnem na period od prije dva mjeseca, mogu reći da sam presretan i da ću u svojoj kući živjeti ako treba i bez struje i bez omalterisanih zidova. Napokon mogu reći: "Ovo je moje, moje porodice“, dirljivo govori Mustafa.

Ukoliko želite kontaktirati i pomoći porodici Malčinović to možete učiniti na broj telefona 060 336 4717.

Devizni žiro računa na ime Mustafe Malčinovića u BBI banci je: 141 389 132 006 07 49. Račun za uplatu u KM-u je: 141 389 132 004 581 1.