Humanitarne akcije
98

Težak život porodice Halilović: Ogrjev, pelene i dječija hrana prijeko su nam potrebni

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Protekla je šesta godina otkako se porodica Halilović smjestila u neuslovne prostorije nekadašnje ambulante u kalesijskom naselju Memići. Na početku agresije na BiH protjerani su iz Gornjeg Šepka kod Zvornika, a do 2009. godine živjeli su u Dubnici kod Kalesije gdje je preminuo Džemail Halilović, glava porodice.

Njegova supruga Zumreta sa sinovima krov nad glavom pronašla je u nekadašnjoj ambualnti u Memićima. U međuvremenu su se Zumretini sinovi Dženis i Zamir oženili.

Dženis je sa suprugom i četvero djece preselio u drugi prostor, dok je Zumreta ostala živjeti sa sinovima Sadmirom, Zamirom, snahom Almedinom i unukom Džemilom.

"Naša mjesečna primanja su oko 200 KM. Imam 5,5 KM bosanske penzije, 80 KM njemačke i 85 KM srbijanske penzije te 20 KM dječijeg dodatka. Suprug Džemail je samo jednu godinu staža imao na teritoriju BiH i zbog toga dobijam 5,5 KM, a radio je u Njemačkoj i u Novom Sadu“, počinje svoju priču Zumreta Halilović.

Mjesečni troškovi nadmašuju njihova primanja. Plaćaju električnu energiju oko 50 KM, mlijeko za dijete 45 KM, odvoz smeća 7 KM, vodu na godišnjem nivou 24 KM...

"Prinuđeni smo da podižemo obrok u narodnoj kuhinji. Dobijemo po četvrt hljeba i po porciju kuhanog jela. Vikendom kuhinja ne radi pa se snalazimo kako umijemo“, govori ona.

Sin Zamir, koji se 2013. godine oženio sa Almedinom iz Križevića, kaže kako je izučio pekarski zanat. Međutim posla nema...

"Tražio sam posao u kalesijskim pekarama, ali kažu kako je njima potreban radnik sa iskustvom. Spreman sam raditi i džaba dok ne naučim posao, ali mi niko ne da šansu“, govori on.

Prije 14 mjeseci Almedina je rodila Džemila, koji je dobio ime po svom djedu Džemailu. Novorođenče je imalo problema sa desnom nogom, koja je operisana, potom stavljena u gips...

"Počeo je stajati, ali neće da hoda. Ispatio je se u ovih 14 mjeseci. Odveli smo ga na besplatno sunećenje u Liplje, ali taj zahvat nije dobro urađen. Morali smo ga još jednom sunetiti. Ovdje, na ovom stolu“, pokazuje nam Zumreta.

Kažu kako bi najsretniji bili kada bi Zamir dobio posao.

"Muka nas je natjerala da molimo dobre ljude za pomoć. Imamo ogrjeva za još nekoliko dana. Ipak, najpotrebnije su nam pelene i hrana za Džemila. Odjeće, hvala Bogu, imamo. Donose nam dobri ljudi“, govori Zumreta.

U skromnom smještaju imaju predsoblje i sobu u kojoj spavaju. Kupatilo je oronulo i bez bojlera. Ukupno ne više od 30-ak kvadrata.

"Naš život je izuzetno težak. U Gornjem Šepku imamo 270 kvadrata zemljišta i to je sve. Kuća je davno srušena. Ovdje smo već šestu godinu i ko zna koliko ćemo još dočekati. Treba nam pomoć dobrih ljudi kako bi 'izgurali' još jednu zimu“, govore Halilovići.

Ukoliko želite kontaktirati porodicu Halilović, kontakt broj mobitela je 062 512 082. Broj žiro računa: NLB Banka 1321402013652476, broj deviznog računa NLB Banka Filijala Kalesija SWIFT TBTUBA22 IBAN BA 391320010522455977, broj partije deviznog racuna je 105224559 na ime Zamir Halilović.