Humanitarne akcije
342

Pomozite Vernesi Osmanbegović da ozdravi

Piše: N. J.
Vernesa Osmanbegović
Vernesa Osmanbegović
Vernesa Osmanbegović je djevojka koja ima 24 godine i kojoj je prije pet godina dijagnosticirano teško oboljenje kičme.

Nakon dvije operacije u Tuzli i jednoj u Pečuju u Mađarskoj Vernesino zdravstveno stanje se popravilo, ali su joj zbog dugotrajnog ležanja po bolnicama mišići atrofirali te je završila u invalidskim kolicima.

Od 2008. godine Vernesa se pokušava oporaviti, bila je više puta u Fojnici i deset mjeseci je boravila u Termama na Ilidži u Sarajevu. Tu je napravila dobre rezultate jer je konstantno boravila u Termama svih deset mjeseci, ojačala je mišiće dovoljno da je mogla hodati uz pomoć visoke hodalice. Vernesinoj mami Muneveri su tada tarapeuti rekli da joj nabavi štake jer je bila blizu tome da sa visoke hodalice pređe na štake, ali to se nije desilo jer Vernesa i njena porodica nisu imali više sredstava da bi ostala još nekoliko mjeseci u Termama i završila svoj oporavak do kraja.

Poslije tih deset mjeseci Vernesa se vratila kući u Zenicu sa velikim napretkom, ali zbog dugog odsustvovanja iz banja i manjka finansijskih sredstava sav trud i rad koji je Vernesa postigla u Fojnici i Termama pao je u vodu. Ona se, međutim, nikada nije predala niti pala u depresiju, hrabro je nastavila dalje.

Vernesa je stupila u kontakt sa Atomskom banjom koja se nalazi u Gornjoj Trepči u Srbiji i poslala im svu svoju medicinsku dokumentaciju sa molbom da joj pošalju iskreno mišljenje njihovih ljekara koliko vremena je potrebno da provede u njihovim banjama da bi stala na svoje noge i koliko će to koštati.

Dobila je predračun u kojem stoji da je Vernesi potrebno banjsko liječenje u vremenu od 11 mjeseci, a to košta 63.000 KM. Vernesa u februaru 2013. godine treba početi svoj oporavak u Atomskoj banji. Ako ste u mogućnosti da pomognete ovoj mladoj djevojci, to možete učiniti putem računa u Raiffeisen banci. Dodatne informacije možete dobiti kontaktirajući Vernesu, a njen broj mobitela je 061/968-388. Još jedan način jeste da dođete u sarajevsku Slogu 14. novembra od 21 sat na humanitarni party, za koji ulaz košta 5 KM.

Raiffeisen Bank Žiroračun banke: 1610550000000032

Broj štednog računa: 09550183086 (na ime Vernesa Osmanbegović) Devizni račun: 195509269-5 IBAN: BA391612550002147415 SWIFT: RZBABA2S (na ime Munevera Osmanbegović)