Humanitarne akcije
1.1k

Pomozimo dječaku da ostvari svoj san: Jasminu potrebno 15 hiljada eura da ponovo stane na noge

Piše: E. F.
Foto: Krupljani.ba
Foto: Krupljani.ba
Dječak Jasmin Šabić ima dvanaest godina i učenik je škole na Tromeđi zu Bosanskoj Krajini, koja je od njegovog doma udaljena dvjestotinjak metara. Rođen je sa deformitetom oba stopala zbog kojih, ukoliko se ne operiše, neće moći ostvariti svoj san i postati policajac.

Po rođenju, Jasmin je godinu dana nosio nekoliko gipsova i liječio se tamo gdje se i rodio. Bihaćka bolnica je bilo odredište na koje jedino Jasmin i putovao.

Nada je bila operacija i kada se trebala desiti, onda je došao glas da ima lošu krvnu sliku. I to su uspjeli popraviti, ali operacija se nikada i nije ni zakazala.

Nada svih dvanaest godina, kažu njegovi roditelji, bila je lakša od one sa kojom se sada nose. Jer, prije nada je bila samo želja, a sada je njihova nada velika mogućnost.

Jasmin Šabić bi trebao obaviti dvije operacije u Njemačkoj. Prvu, jedne noge – 18.marta 2015., drugu druge noge – 29. aprila 2015. Tako mora, kažu doktori.

Prva operacija košta 6.500, druga 6.500, obje operacije – 13.000 eura. Poslije operacija neophodne su i posebne cipele, lijeva 300 i desna 300 eura. Bolnički troškovi ležanja za mjesec i pol dana, su 1.600 eura.

Uz putne troškove i jednog roditelja koji mora svo to vrijeme biti uz njega, prilika je da Jasmin ne bude drugačiji, da hoda i da se pogledi ljudi zaustavljaju na njegovom lijepom licu, očima i rumenim obrazima, a ne nogama - košta ukupno, oko 15.000 eura.

Toliki je račun, toliki su račun ispostavile sve nade koje su sanjali dvanaest godina, račun poslije kojeg, kako su njemački doktori kazali, da će omogućiti da Jasmin korača u budućnosti, kroz život, hrabrijim koracima.

Račun je sada kao nova moćna mora majke, oca, braće i sestara. Račun je sada pružena prilika, za koju oni nemaju sredstava.

Dok je Radio Bosanska Krupa pravio priču, dok je otac Husein sabirao suze i ponos, nadvladavajući stid glave porodice, nenaviknute na traženje od ljudi, Jasmin je radio zadatke iz matematike i s ponosom kazao da ima tri učitelja u školi na Tromeđi. Esmira Mehića, učiteljice Selmu Oraščanin i Aidu Kanurić, odnosno učitelja većine predmeta, učiteljice engleskog i vjeronauke.

Zagrljen majčinom rukom, uz brata koji je bez riječi sanjao san i novu nadu u sebi stiskao, Jasmin nam je rekao da želi završiti osnovnu školu, a onda i dalje ići učiti i poslije škole raditi kao policajac.

Velika je nada dječakova da će, gledajući mnoge srećne priče o ljudima u nevolji kojima su pomogli drugi, da će i on biti dio jedne takve priče.

Zato, ostaje samo poziv da se dobro još jednom pokaže u svima ljudima koji mogu pomoći Jasminu da ode na operacije u njemačku ortopedsku kliniku. Svi koji žele mogu to učiniti darujući na jedan od dva računa:

Račun u konvertibilnim markama: Žiro račun banke: 1610350000000042 Broj štednog računa: 09001366230 Na ime: Šabić (Zuhdije) Husein - Raiffeisen Bank BiH

Devizni račun: Žiro račun banke: 1610350000000042

Broj štednog računa: 19000937365 Na ime: Šabić (Zuhdija) Husein - Raiffeisen Bank