Nakon pisanja našeg portala
0

Pomoć za Avdiće stiže sa svih strana, uskoro će sagraditi i kuću

Piše: D. Brkić
Nakon pisanja portala Sarajevo-x.com o izuzetno teškoj situaciju u kojoj živi peteročlana porodica Avdić iz Donjih Rainaca kod Kalesije, veliki broj ljudi se javio da pomogne Muhamedu i Ameli i njihovim kćerkama.
Belma Avdić sa kćerkama i rodicom Lejlom
Belma Avdić sa kćerkama i rodicom Lejlom
Podsjetimo, porodica Muhameda Avdića živi u kući koja je izgrađena prije sto godina, koja se raspada i u kojoj nemaju vode. Muhamed i supruga Amela zabrinuli su se za budućnost kćerki Belme (8), Selme (7) i Elme (5). Zima je stezala, a njima je ponestajalo hrane i ogrijeva.

“Strah me je da se ne smrznemo. Ložimo vatru, ali opet puše sa svih strana. Boli me i što nemamo hrane. Kćerke su mi više gladne nego site”, govorio nam je Muhamed Avdić prije nekoliko dana.

Međutim, otkako je njihova priča objavljena na portalu Sarajevo-x.com pomoć za porodicu Avdić stiže sa svih strana. Javljali su se naši čitaoci iz Amerike, Italije, Njemačke, Švajcarske, Austrije… Napokon je, zahvaljujući njima, i Avdićima svanulo.

“Hvala svim dobrim ljudima i redakciji portala Sarajevo-x.com. Da svih vas nije bilo ko zna da li bi preživjeli zimu. Moram biti iskrena i priznati kako svaki dan dobijamo informacije o novčanim donacijama. Kao što smo rekli manji dio novca ćemo potrošiti za hranu, a sve preostalo ćemo uložiti u gradnju kuće. Nadamo se da ćemo na proljeće useliti u novu kuću. Temelje imamo, kupit ćemo materijal, a sve ostalo će odraditi moj Muhamed”, kaže nam Amela.

Muhameda danas nismo zatekli kod kuće. Otišao je u Austriju.

“Zvao nas je jedan čovjek i ponudio Muhamedu posao na njegovoj kući. Obezbijedio mu je autobusnu kartu tako da je on otišao. U Austriji će biti sedam dana, a onda će se sa zarađenim novcem vratiti kući. Znate i sami da smo govorili kako bi volili da živimo od svog rada. Muhamed je to i pokazao. Njemu treba posao i on će se sigurno izboriti za svoju porodicu”, kaže Amela.

Nakon zimskog raspusta u školu su krenule Belma i Selma. Za razliku od prvog polugodišta, djevojčice sada imaju užinu, a obećale su nam kako će imati i bolje ocjene jer na taj način žele obradovati svoje roditelje.

Na kraju su nas pozvale da ih posjetimo na proljeće kada im otac, zahvaljujući dobrim ljudima, sagradi kuću u kojoj će imati svoju sobu.

Inače, redakciju portala Sarajevo-x.com kontaktirala je Lejla Avdić, njihova rodica i učenica sedmog razreda, koju smo danas zatekli u Donjim Raincima.