|

Pokažimo još jednom da smo humani i pomozimo Sanji

Pokažimo još jednom da smo humani i pomozimo Sanji
0
S
Sarajevo-x.com
3.12.2011. u 23:02
19
komentara
0

dijeljenja
Pokažimo još jednom da smo humani i pomozimo Sanji
Sanja Latić-Ramić (1977) je studentica šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta Sarajevo. U njen mladi život je došla bolest koja ju je zaustavila u daljnjem, uspješnom, školovanju.
Na Kliniku za hematologiju KCUS-a, primljena je 9. novembra 2011.godine sa patohistološkom dijagnozom mijeloidnog sarkoma, postavljenom nakon biopsije tumorske tvorbe u području desnog etmoidalnog sinusa.

Bolest je počela u augustu 2011. godine kao nespecifična klinička slika zubobolje, praćene glavoboljom, da bi se stanje pogoršavalo i uz primijenjivanu analgetsku terapiju. Dalji tok je išao u prilog hronične upale sinusa, kako je Sanja dalje i tretirana, no poboljšanja nije bilo. Detaljnije pretrage koje su obavljene, indicirale su i operativni tretman, koji je i obavljen na Maksilofacijalnoj hirurgiji KCUS-a. Nakon operacije Sanji i njenoj porodici je preostalo samo da čekaju rezultate patohistološkog nalaza i da se nadaju najboljem. Međuti, ni ovog puta ovoj mladoj ženi sreća nije bila naklonjena.

Sanji je postavljena dijagnoza akutne mijeloične leukemije, koja klinički i citogenetski spada u prognostički lošiju grupu. Ljekari su joj predložili alogeničku transplantaciju matičnih stanica, koja bi se trebala izvršiti u inostranstvu.

Otežavajuća okolnost je, da je nakon učinjene procedure HLA-tipizacije, ustanovljeno da kod Sanjinog brata, kao potencijalnog srodnog donora, nije nađena podudarnost.

Sanja je već 11. novembra 2011. počela sa prvim ciklusom hemoterapije, koji je završen, a njena ordinirajuća doktorica pravi plan za daljnji nastavak liječenja. Optimalno rješenje je navedena transplantacija, za koju je potreban novac, a koji Sanja i njena porodica ne mogu prikupiti bez pomoći nas koji je poznajemo i volimo, kažu njeni prijatelji.

"Mi, kao Sanjine kolege, ali i mnogi ljudi dobre volje, od momenta saznanja smo angažirani u prikupljanju novca. Organizujemo humanitarne partyje, organizovat ćemo i prikupljanje novca izlaskom na gradske ulice, pokušat ćemo i sa prodajom markica, kontaktirati što veći broj televizijskih kuća te novinskih redakcija, u planu je i humanitarni broj kojim bi se donirao novac. Društvene mreže, postere i letke koristimo kao način oglašavanja. Vjerujemo u humanost, vjerujemo u to da smo mi, Bosanci i Hercegovci, narod koji ima dušu", kažu Sanjini prijatelji.

Budite humani i ovog puta i pomozite Sanji da pobijedi ovu tešku bolest. Novac možete uplatiti na:

UNICREDIT BANKA
Svrha: Za Sanju Latić Ramić
Broj računa: 40415635000
Transakcijski račun: 3386902535256911
Sa naznakom: za transplantaciju koštane srži

Broj telefona na koji mozete zvati za humanitarnu akciju "Za Sanju" je 090 291 029. Pozivom donirate 2 KM.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...