Humanitarne akcije
233

Planinari organizuju humanitarnu turu na Visočicu za porodicu Šišić iz Željeznog Polja

Klix.ba
Stanica planinarskih vodiča Sarajevo, udruženje koje okuplja planinarske vodiče iz Sarajeva i okoline, organizuje pohod na planinu Visočicu 19. novembra 2016. godine.

Planinarski vodiči su članovi planinarskih društava za koja organizuju izlete i ture i vode ljude u planine. Stanica je osnovana u oktobru 2013. godine. Cilj joj je da na jednom mjestu okupi stručne ljude radi razmjene znanja i iskustava, a u cilju unapređenja djelovanja, praćenja trendova iz vodičke djelatnosti, usavršavanja i druženja. Jedan od ciljeva svakako je približavanje čovjeka prirodi, kao i humano djelovanje.

"Što se tiče humanog djelovanja do sada smo imali niz aktivnosti, a jedna od njih je i vođenje ljudi u planine da bi ih privukli planinarstvu, ali i sakupili novce kako bi pomogli nekome kome je novčana pomoć potrebna. Kao dio svojih redovnih godišnjih aktivnosti, treću godinu za redom, Stanica planinarskih vodiča Sarajevo, organizuje humanitarnu planinarsku turu. Ove godine je to pohod na planinu Visočicu", ističu iz ovog udruženja.

Učesnici ture imati će priliku obići istoimeni vrh Visočica, visok 1.736 metara. Radi se ugodnoj, laganoj turi na kojoj mogu učestvovati svi ljubitelji planina, "od 7 do 77 godina".

Polazak iz Sarajeva zakazan je za 7:30 sati u subotu ujutro ispred Zemaljskog muzeja. Učesnici koji će krenuti autobusom plaćaju 20 KM, a oni koji će do Sinanovića stići u ličnoj organizaciji, plaćaju po svom nahođenju, najbitnija je dobra volja. Sve od Sarajeva do Sinanovića vodi asfaltna cesta.

Na turi će SPV Sarajevo obezbjediti stručne vodiče, tako da učesnici mogu opušteno otići na ovaj pohod, a ukoliko iz bilo kojeg razloga odluče da se ne penju na sami vrh, stručni vodiči će ih ispratiti do mjesta polaska.

Planina Visočica jedna je od naših najljepših planina i predstavlja prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne. Sa njene istočne strane je Treskavica, sa zapada Prenj, a sa zapada i sjevera Bjelašnica, odnosno atraktivni kanjon rijeke Rakitnice.

SPV Sarajevo promovišući planinarstvo i zdrav način života nastoji pomoći i onima kojima je pomoć najpotrebnija. Prethodne dvije godine ture su bile jako uspješne i sva prikupljena sredstva uplaćena su za liječenje dvoje mladih za koje smo planinarili.

Ove godine ćemo prikupljena sredstva uručiti porodici Šišić iz Željeznog Polja.

Porodica Šišić nedavno je proživjela veliku životnu tragediju, kada je najstariji sin, 14-godišnji Rasim Šišić izvršio samoubistvo vješanjem u kupatilu, iz drugog pokušaja. Iza Rasima su ostali roditelji i mlađa braća i sestre. Šišići, posebno nakon poplava koje su zahvatile i Željezno Polje prije dvije godine, žive jako teško, a otac se ne može kretati radi problema s kičmom. Mlađa braća i sestre, kao i sva ostala djeca žele neke jednostavne skromne sitnice, koje bi obojile njihovu svakodnevnicu. Aktivisti udruženja Pomozi.ba su dosad uradili mnogo za Šišiće, ali i dalje je potrebno obezbjediti im neka sredstva kako bi pregurali dugu zimu koja nam stiže.

Zato vas pozivamo da se i ove, kao i prethodnih godina, odazovete pozivu i dođete na Visočicu da se družimo na čistom planinskom zraku, te da pokažemo svoju humanost i zajedno pomognemo porodici Šišić i bar malo im vratimo vjeru u ljude i bolje sutra.

Na turu se još uvijek možete prijaviti kod organizatora, članova Stanice: Emin Gibović 061 500 401, Sanja Korać 061 507 447, Amra Nalo 061 241 736 i Edin Karadža 061 340 045, kod sekretara SPV Huseina Šabića 061 579 605, na e-mail [email protected] ili Facebook stranicu.