Humanitarne akcije
6

Nedžad Beširević: Ja sam onaj mali što ima rak i rođendane "slavi" u bolnici

Klix.ba
Mladić Nedžad Beširević iz Ostrožca kod Cazina teško je bolestan, godinama se bori s Hodgkinovim limfomom. Trenutno se nalazi u bolnici u Würzburgu u Njemačkoj. Na svom Facebook profilu nedavno je objavio poruku koja je potresla mnoge ljude. O tome kako mladost provodi u bolničkom krevetu pisali su i brojni mediji u regiji.

Nedžad je prije devet mjeseci otišao u Njemačku na liječenje i, s obzirom da njegova porodica nije imala dovoljno novaca (90.000 eura), najprije je učestvovao u eksperimentalnom liječenju. Kada je prikupljen novac podvrgnut je prvom ciklusu terapija.

"Ja sam taj, onaj mali što ima rak, ma znaš onaj što se za njega sakuplja novac da preživi. Da, to sam ja. Ja sam ta kasica za dobrovoljni prilog u vašim bankama, žiro račun, humanitarni koncert i humanitarni broj. To je moj broj, to je moj život i moja stvarnost. Da, to sam ja. Ali ja sam i taj što je djetinjstvo proveo po bolničkim hodnicima, rođendane "slavio" u bolničkoj sobi, Svjetsko nogometno prvenstvo pratio iz bolničkog kreveta (prekidale me medicinske sestre da mi izmjere temperaturu). Ja sam još onaj sto je ispio život iz svojih najmilijih, kao što ga ova "moja" bolest ispija iz mene. Volio bih da nije tako, volio bih da nikad niste čuli za mene i da me poznaju samo familija, prijatelji i komšije ili da ste čuli za mene ali po nečem lijepom! Da sam Bog da "onaj mali" što je napustio školu jer mu "nije išla", a ne zbog bolesti, ma da sam sve samo ne "onaj što ima rak". Žao mi je što sam vam na teretu, što vas svi mole u moje ime da mi pomognete, što vas i ja molim u svoje ime da mi pomognete, nije meni zbog mene, meni je da moji ne ostanu bez mene, ne mogu im to nikako napraviti! Vidio sam kad su moji "prijatelji po postelji" otišli, vidio sam koja je tuga iza njih ostala i to moja mama ne bi podnijela, kako da joj to uradim?! Ko bi to od vas svojoj majci uradio?! Zato sam odlučio da uspijem! Kad to sve prođe završit ću i fakultet pa da se i moja majka može "po kafama" hvaliti sa mnom, a ne samo da priča o receptima koji liječe rak. Imat ću svoju porodicu i svoju djecu i pričat ću im, sve ću im reći. Pričat ću im kako im je otac jednom davno bio bolestan, kako se izvukao, pričat ću o ljudima koji su mi pomogli i kojima to baš nikad neću zaboraviti", napisao je Nedžad na svom profilu.

Njegova majka je istakla da joj je drago što su brojni mediji, pogotovo oni u regiji prenijeli poruku njenog sina.

"Danas me pogodilo kada sam vidjela da je i glumac Sergej Trifunović podijelio vijest o mom sinu i hvala mu od srca, ali i hvala svim dobrim ljudima", kazala je za Klix.ba Nedžadova majka, Senada Beširević

Nedžad bi trebao biti podvrgnut transplantaciji koštane srži nakon što završi s terapijama.

Dobri ljudi mogu pomoći pozivom na broj telefona 090 292 034 ili uplatama na račun.

Uplata iz Bosne i Hercegovine:

UniCredit Bank: Broj tekućeg računa u KM: 40187986001

Za uplate u drugim bankama u BiH

broj transakcijskog računa: 3385-2025-1601-4815

Uplate iz inozemstva:

Sparkasse Mainfranken Würzburg Beširević Nedžad BLZ: 790 500 00 Konto:472 856 89 BIC/SWIFT: BYLADEM1SWU IBAN: DE33 7905 0000 0047 2856 89 Verwendungszweck: Hilfe für Nedzad