Životna borba
136

Ne traži pomoć, želi raditi: Samohrana majka Zenka iz Goražda mjesecima u potrazi za poslom

Piše: E. A.
Zenka Čolak, samohrana majka iz Goražda, uz to oboljela, već mjesecima je u potrazi za poslom. Odvažna 32-godišnja žena ne traži pomoć. Dok nastoji dobiti bitku za zdravlje, razapeta između stalnih odlazaka na preglede u Sarajevo i brige o djetetu, uporedo obilazi adrese u potrazi za poslom. Želja joj je otkupiti stančić u Titovoj ulici i svojoj djevojčici pružiti siguran dom.

Priču o Zenki željeli smo napraviti još u martu ove godine kada je samohrana majka gostovala u Hayatovoj emisji "Ispuni mi želju". A želja je bila da se ovoj porodici pomogne kako bi sakupili 16.000 KM i otkupili stan od 24 kvadrata, gdje su je smjestili iz gradske uprave. Nespremna da uz životne nedaće i bolest na plećima nosi i teret javnosti, Zenka je odbila, no našoj se redakciji obratila prije nekoliko dana, želeći ipak podijeliti svoju priču.

"Veoma sam umorna, jer već su prošle dvije godine od kada ne radim. Ne trebam nikakvu pomoć, samo tražim posao da mogu sama sebi i svom djetetu omogućiti bolji život", kaže Zenka.

Životni problemi i prepreke, čak ni bolest, nisu je obeshrabrili, ali jeste potraga za poslom koji nema.

"Nisam ja nikad tražila pomoć, jedino sam tražila stan i mnogo su mi pomogli iz gradske uprave. Dobila sam ovdje u Titovoj na trećem spratu garsonijeru od 24 kvadrata. To je prelijep stančić, sredili smo ga jer je bio devastiran, sad je koliko-toliko dobar da se može normalno živjeti. Samo tražim posao, jer već dvije godine ne radim, tačnije nakon otkaza u 'Rudetu'. Pet godina sam gore radila, ali stalno sam bila u bolnicama, tako da ne krivim ni njih što su mi dali otkaz. Niko mi nije vjerovao, mislili su da nešto izvodim. Međutim, moje stanje se pogoršalo", priča Zenka.

Treba posao

Sretna je što nema karcinom, kakva je bila prvobitna dijagnoza, već bakteriju zlatni stafilokok koja je zahvatila desnu dojku i ne može se izliječiti. Ni nakon četvrte operacije, koju je imala u februaru ove godine, stanje se nije popravilo.

"Operacije nisu uspjele, prošle sedmice sam išla u Sarajevo po nalaz i ništa nije dobro, loše je. Nema antibiotika koji može izliječiti to do kraja. Nije karcinom, što je dobro, jer mu bakterija ne dozvoljava, ali je opasna jer izjeda zdravo tkivo, izjeda mene, loše se osjećam i psihički i fizički. Pokušat ću u Tuzli, jer sam čula da imaju bolju opremu i da je sve savremenije", priča Zenka Čolak.

Kćerka Medina, od koje se ne odvaja izuzev kad je prinuđena ležati u bolnici, jedina je sreća i utjeha ovoj ženi.

"Uvijek je vodim sa sobom, nikad je ne ostavljam, jedino kad ležim u bolnici kao posljednji put kad sam ležala, ona je dolazila svaki dan po dva puta, jer je bila kod mog brata u Sarajevu. Trudim se da ona ne vidi, da joj ne bude teško, ali nekad mi dođe da plačem, jer koliko god sam jaka neke stvari su neizdržive", kaže samohrana majka.

Medinine petice

Zenka je nakon razvoda ostala sama sa svojom djevojčicom, a ta ljubav prema djetetu daje joj snagu da može izdržati sve.

"Najteže je bilo kad sam dobila otkaz, nisam imala alimentaciju ni dječiji dodatak. Sestra mi je pomagala koliko je mogla da bar pokrijem račune ili namirim kuću, a ja sam se snalazila, očistim nekom, pomognem. Nisam čekala da mi padne s neba, da neko vidi da ja nemam. Trudila sam se da Medina ima, da ne osjeti to. Gospođa Tahira Pleh (op. a. advokat) mi je pomogla kad mi je bilo najteže. Znala je da joj nemam odakle platiti, ali mi je pomogla da dobijem alimentaciju i nikad nije željela naplatiti troškove. To joj ne mogu zaboraviti nikad. Pred Novu godinu je bivši suprug počeo isplaćivati alimentaciju po 200 KM", ističe Zenka.

Velike troškove iziskuju joj i stalna putovanja na liječenje u Sarajevo i nabavka lijekova koji su joj potrebni svakodnevno.

"Imam osiguranje sa biroa i operacije nisam plaćala, ali ono ne pokriva troškove lijekova koje lično kupujem, svaki treći dan kupujem gaze. Puno je to troškova, a ja se opet snalazim. Kad je bila zima pokušavala sam bilo šta raditi, iako friško operisana. Ne mogu da mislim stalno hoću li djetetu moći sutra osigurati da ne bude gladna. Moja Medina je treći razred, odlična je, najbolja u razredu. Ona vidi kako mene obraduju njene petice i trudi se mnogo, a puno su nam pomogli i učiteljica i škola. Velika su nam podrška i to me zaista ohrabruje. Ako budem opet morala na operaciju zaista više ne znam kako. Bojim se da nemam snage, jer svašta je mene snašlo i mimo ovih operacija", ističe ona.

Dodaje da bi bila najsretnija kad bi pronašla posao, jer bi tako rješila mnoge probleme, čak bi mogla otkupiti stan.

"Nisam osoba za žaljenje, niti to volim, nisam invalid, sposobna sam. To što sam oboljela, tako je moralo biti, ali ja ću se boriti. Hvala svima koji su mi pomogli. Ljudi su pričali svašta, da smo sakupili novac za stan, trebalo je nekih 16.300 KM, ali vjerujte da se ništa nije sakupilo na računu koji je Hayat stavio na svoju stranicu. Nikada nikakve uplate nije bilo, to se može provjeriti, to je devizni račun na moje ime otvoren kod NLB banke. Oni su meni tada mnogo pomogli, hranom i novcem od kojeg sam platila račune, jer mi je struja bila pred isključenje. Pomogli su mi i ljudi, jedna grupa iz Skandinavije, i zaista im mnogo hvala. Tada sam tek bila operisana i to mi je zaista sve dobro došlo. Ali, da je meni posao da nađem, lako bih ja. I prije kad sam radila plaćala sam kiriju, obdanište, od plate mi nije ostajalo ništa, ali smo bar bili sigurni", priča Zenka.

Težak život nije je pokolebao da se bori dalje za svoju i budućnost svog djeteta.

"Nije nam lako, moj brat i sestra su tu uz nas, ali i oni imaju porodicu. Nemam majku, ona je umrla kad sam bila mala, a otac je povratnik na Grebak. Gore je, ali nedavno je imao moždani udar i bio kod mene nekoliko dana, on sam treba našu podršku", ističe Zenka.

Iako ne mole za pomoć, svi koji žele pomoći svojim uplatama Zenki i Medini da im olakšaju kupovinu stana ili troškove liječenja, mogu to učiniti na brojeve računa koji su otvoreni kod NLB banke na ime Zenka Čolak.

Z-R 1322602018285039