|

Na računu Harisa Tvrtkovića samo 2.500 maraka

Na računu Harisa Tvrtkovića samo 2.500 maraka
0
S
Piše: J. Hadžiahmetović
27.12.2011. u 20:30
141
komentara
0

dijeljenja
1/4 Haris sa prijateljima iz škole prije nesreće
2/4 Osmijeh sa Harisovog lica nije silazio.
3/4 Košarka je bila u ostala Harisova velika ljubav.
4/4 Predračun za Harisovo liječenje u iznosu od 21.108 eura.
Roditelji Harisa Tvrtkovića čekaju poziv iz zagrebačkog Kliničkog centra Dubrave kako bi svog sina odvezli na pregled i liječenje. Međutim, na računu nema ni približno novca koliko je potrebno za liječenje u Zagrebu.
U nekoliko proteklih sedmica na račun 14-godišnjeg Harisa Tvrtkovića koji je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći uplaćeno samo 2.500 konvertibilnih maraka. Kako nam je kazala njegova majka, toliko novca je u četvrtak bilo na humanitarnom računu ovog hrabrog dječaka.

"Od 18. novembra, Haris je sa nama na kućnim terapijama. Uz stalni rad sa fizioterapeutom, dobija vitamine, proteinsku hranu i tablete za opuštanje mišića", kaže Sanela Tvrtković, Harisova majka.

Prema mišljenju sarajevskih neurohirurga, Harisov oporavak je, s obzirom na teške povrede, dugotrajan proces, a kao mogući nastavak liječenja preporučili su postupak elektrostimulacije mozga koji se odnedavno primjenjuje u svijetu.

"Takav postupak dostupan je u Kliničkoj bolnici Dubrave u Zagrebu gdje bi ga trebao primiti dr. Darko Chudy. Prvo bi doktor obavio preglede pa bi onda odredili daljnje korake", kaže Sanela.

Put u Zagreb

Međutim, u proteklih nekoliko sedmica nije sakupljeno ni približno novca koliko je potrebno za Harisov odlazak i liječenje u Zagrebu. Mladi lingvisti Srednjoškolskog centra Vogošća i KSC Vogošća organizirali su humanitarnu predstavu za Harisa na kojoj je skupljeno oko 5.000 KM. Riječ je o predstavi "Vogošćanska audicija" u izvedbi UG "ART Revolucija".

"Nas su iz Zagreba zamolili da sačekamo ovu sedmicu te da će nam javiti. Sve je dogovoreno. Harisu će prvo tamo uraditi pretrage koje se ne mogu uraditi u BiH i na osnovu toga će nam reči šta dalje", pojašnjava Sanela.

Ukoliko zagrebački ljekari ustanove kako je u Harisovom slučaju neophodna operacija, Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH mogao bi sufinansirati hirurški zahvat. Ali, kako su nam rekli u Zavodu, na njihovu adresu još uvijek nije stigao nikakav službeni zahtjev od porodice dječaka ili bilo koje druge ustanove ili institutcije.

"Federalni fond za zdravstveno osiguranje finansira određene operacije ukoliko taj hirurški zahavat bude na odobrenoj listi slučajeva za refundiranje", kaže dr. Muharem Kadić.

U stanju "budne kome"

Podsjetimo, Haris Tvrtković je teško povrijeđen 25. juna 2011. godine kada ga je vozilo sarajevske Hitne pomoći oborilo sa bicikla na pješačkom prijelazu u središtu Vogošće. Udar vozila je izazvao niz povreda, od kojih je najozbiljnija povreda moždanog stabla, zbog koje je Haris već skoro pola godine u stanju tzv. "budne kome". U porodici ne znaju u kojoj je fazi slučaj na Sudu, jer su preokupirani svojim djetetom.

"Vjerujemo da će tužilaštvo uraditi svoj dio posla", kratko je prokomentarisao Harisov otac Ševal koji je nezaposlen i samo povremeno dobija angažman po ugovoru o djelu.

Četveročlana porodica Tvrtković izdržava se platom dječakove majke, koja je opterećena stambenim kreditom. Radne kolege, školski drugovi i svi koji poznaju Harisa pokušavaju pomoći da sredstva potrebna za intervenciju u Zagrebu budu prikupljena solidarnošću dobrih ljudi. Za Harisovo liječenje potrebno je 21.108 eura.

Sredstva se mogu uplatiti na žiro račune:

AVISTA SANPAOLO BANKA:
TRANS.RAČUN:15400100000019-10
PARTIJA: 914423-22-342951
TVRTKOVIĆ HARIS (Račun u KM BiH )

AVISTA DEVIZNI RAČUN U BiH
INTESA SANPAOLO BANKA
TRANS: RAČUN 15400100000019-10
PARTIJA : 914423-22-342953
TVRTKOVIĆ HARIS

IBAN: BA 39 154 107 999 144 2334
SWIFT: UPBKBA 22
INTESA SANPAOLO BANKA:
OBALA KULINA BANA 9A
TVRTKOVIĆ HARIS (Devizni račun u inozemstvu)

Humanitarni telefon za pozive kojim donirate 2 KM je 090 291 034
Prijavi grešku


Komentari (141)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...