Humanitarne akcije
1

Jedanestočlanoj porodici Mujić niko ne želi da pomogne

Piše: D. Brkić
Jedanaestočlana porodica Mujić iz Oskove kod Banovića od novembra prošle godine nema krov nad glavom. Njima je, dok su boravili u Njemačkoj, nepoznati počinilac zapalio kuću, a Vejiz Mujić, glava porodice, kaže kako mu je vatra odnijela sve što je stvarao minulih 30 godina.

Mujići su izvjestan period proveli kod rodbine, potom na zgarištu kuće, a zahvaljujuću Mehmedu Mujiću, borcu za prava Roma u TK, jedanestočlana porodica je smještena u izbjegličko naselje Ježevac.

"Nas 11 je u jednom sobičku, bez ikakvih uslova za život. Tražili smo pomoć za sanaciju kuće, ali nismo dobili ništa. Ne znamo ni ko nam je zapalio kuću, jer službenici policije nisu otkrili počinioca“, kaže Vejiz Mujić.

Pribojavaju se zime koja se približava i strahuju za svoje najmlađe, pogotovo za kćerku koja boluje od epilepsije i zbog koje su išli u Njemačku na liječenje.

"Apelujem još jednom na lokalnu samoupravu i druge nadležne organe, prije svih na Ministarstvo za ljudska prava, da iznađu mogućnosti i pomognu ovoj porodici", kaže Mehmed Mujić, inače vijećnik u OV Tuzla.

Vejiz Mujić napominje kako je u Oskovu doselio 1998. godine, a da je odrastao u Bijeljini. Nikada se, kako kaže on, nije zamjerio ljudima, a u Oskovi je imao dobre komšijske odnose. Ipak, kako kaže on, nečovjek mu je zapalio dom i ostavio ga na ledini. Ukoliko želite pomoći porodici Mujić možete to uraditi preko kontakt broja 060 33 23 319.