Humanitarne akcije
9

Jedan prehrambeni artikl za jedan dječiji osmijeh

Piše: M. B.
Udruženje za pomoć socijalno ugroženoj djeci "Smješak" danas organizuje akciju prikupljanja pomoći za socijalno ugroženu djecu ispred Mercator centra na Ilidži.

Akcija će biti održana od 10:00 do 21:00 sati, a svi koji su u mogućnosti mogu donirati nešto od prehrambenih proizvoda.

Paketi socijalne pomoći sadrže: 5 kg brašna, 2 l ulja, 2 kg šećera, 1 kg riže, 4 kese makarona, 4 l mlijeka, 1 kesu palente, 1 kg soli, 1 l soka, 5-6 konzervi pašteta i riba, 1 salamu, 1 pahuljice, 1 eurokrem ili džem, 5-6 keksova, 2-3 čokolade te grickalice. Ukoliko se radi o maloj djeci onda se u paketima nađu i hape ili čokolino. Članovi udruženja trude se da paketi sadrže bar male količine povrća.

Udruženje "Smješak" je do sada organizovalo više akcije i podijelilo desetke paketa porodicama koje su u teškoj situaciji i jedva spajaju kraj s krajem.

"Ljudi su nam već počeli sami dolaziti, a često ih nama pošalju i iz Crvenog krsta. Kod nas ispune socijalni karton i predaju nam kopije s biroa", rekla je Jasminka Turkić-Iković, predsjednica Udruženja.

Akcija prikupljanja pomoći bit će održana i u subotu, 8. juna, na istom mjestu.