Humanitarne akcije
168

Irci, Austrijanci, Talijani, Srbi, Hrvati... igraju turnir za djecu iz BiH

Klix.ba
Dugogodišnji humanitaraci Amel Kazaz i Anis Kapetanović te njihovi prijatelji iz Irske, John Joyce i Keith Nyland, organizovali su u Gratzu drugi Turnir za djecu bez roditeljskog staranja u BiH.

"Na ideju sam došao zajedno sa svojim prijateljima Ircima, kada smo prošle godine u jednom od pubova u Gratzu gledali prijateljsku utakmicu Irska - BiH. Odlučili smo da spojimo ugodno sa korisnim, tako da smo napravili mali humanitarni turnir sa tada samo dvije ekipe - Irskom i BiH i sakupili blizu 4.000 KM za djecu bez roditeljskog staranja u dječijem domu Duga u Kulen Vakufu", kazao je Kazaz.

Oduševljeni humanitarnim radom dvojice Bosanaca i u želji da i oni pomognu ove godine su se organizaciji turnira priključili i njihovi prijatelji i poznanici iz svih krajeva BiH, regije i Evrope.

"Danas već imamo 10 internacionalnih ekipa među kojima su, osim nas i Iraca, domaćini Austrijanci, zatim Francuzi, Nijemci, Talijani, Srbi, Hrvati, Albanci i mnogi drugi. Neke prijavljene smo morali i odbiti jer je kontigent vec popunjen", rekao je Kazaz koji je posebno ponosan na činjenicu da se u timovima dvije bosanskohercegovačke ekipe nalaze svi građani BiH bez obzira na njihovu etničku ili neku drugu pripadnost.

Interesantno je kako se ova humanitarna akcija odvija u tri etape. Prva etapa je turnir, druga šah-boks gdje protivnici tri minute igraju šaha, a zatim ustaju i ulaze u bokserski ring gdje tri minute boksaju. I treća etapa ove akcije je humanitarni koncert koji će biti održan dvije sedmice nakon turnira i na kojem će također učestvovati internacionalni muzičari.

Očekuje se da će biti prikupljeno blizu 10.000 KM.

Pomoć djeci BiH u okviru ove akcije svojim donacijama nesebično su pružili i fudbalski klub Gösting, bokserski klub Gratz, irski pubovi O´ Carolans s, Flann O Brien i Office Pub, kao i kultna kafana De Gustibus koja je na turnir poslala i svoj vlastiti tim.

"Žao mi je što tako divni ljudi pored vas imaju tako lošu državu, ali me i istovremeno i čudi pasivnost vašeg inače temperamentnog naroda. Biti toliko obespravljen i siromašan, a istovremeno tako tih i pasivan, ja ne znam čija je to odlika?!", kazao je Irac John Joyce.

Sva prikupljna sredstva od ove akcije bit će podjeljena bosanskohercegovačkoj djeci bez roditeljskog staranja u više domova na cijeloj teritoriji BiH.