Proslavio rođendan u svojoj kući
144

Harisu Tvrtkoviću se vratio osmijeh na lice

Piše: J. Hadžiahmetović
Haris Tvrtković
Haris Tvrtković
Prije nekoliko dana, porodica Tvrtković se vratila iz Zagreba gdje su tamošnji neurohirurzi radili nalaze malom Harisu. Kako nam je potvrdila Sanela Tvrtković, Harisova majka, na lice njenog sina vratio se osmijeh.

U Zagrebu su, kako kaže Sanela, ljekari sa Odjela za neurohirurgiju Kliničke bolnice Dubrave uradili nalaze Harisu i zadovoljni su njegovim trenutnim stanjem, odnosno stanjem u kakvom je bio 1. februara.

"Rekli su nam, ukoliko Haris ne bude napredovao u govoru, jelu, mrdanju nogama i rukama, ugradit će mu elektorstimulator. Međutim, Haris, hvala Bogu, napreduje", kaže Sanela.

"Danas smo ga vodili u bolnicu na Koševu da mu odstrane cjevčicu preko koje se do sada hranio špricom. On je počeo da jede, stalno radi fizikalne terapije, počeo je da se smije, da više radi nogama, što ranije nije mogao", pojašnjava naša sagovornica.

Tvrtkovići su unajmili privatnog fizioterapeuta koji sa Harisom svakodnevno radi ekstremne fizikalne terapije.

"Ljekari sa Odjela za neurohirurgiju Kliničke bolnice Dubrave su do sada elektrostimulator ugrađivali pacijentima koji su u totalnoj komi. Haris, hvala Bogu, nije u totalnoj komi. To je njihovo mišljenje", kaže Sanela.

Zagrebački ljekari su optimisti kada je riječ o malom Harisu.

"Oni do sada nisu imali pacijenta u ovako dobrom stanju, on ipak odgovora na komande kao što je npr. otvaranje i zatvaranje očiju"

Ipak, neurohirurzi sa dr. Darkom Chudyjem na čelu misle kako se sa Harisom treba raditi još dva mjeseca kako bi se vidjelo hoće li biti pomaka ili ne.

"Ako ne bude pomaka, mi ćemo se vratiti u Zagreb na ugradnju elektrostimulatora. Hvala Bogu, ima dosta novina. Tako da još uvijek nismo sigurni da li ćemo se vratiti tamo na ugradnju elektrostimulatora ili samo na kontrolu", kaže Sanela.

Inače, prije devet dana Haris je proslavio rođendan u društvu mnogobrojnih prijatelja i porodice. Harisova majka Sanela još jednom se zahvalila svima koji su pomogli da njen sin počne adekvatno liječenje.