Humanitarne akcije
561

Bh. ljekari pogoršali zdravlje Zeničanina Edina Mujkanovića kojem je potrebna pomoć dobrih ljudi

Piše: E. M.
Edin Mujkanović u klinici u Istanbulu
Edin Mujkanović u klinici u Istanbulu
Mladost dvadesetčetverogodišnjeg Edina Mujkanovića iz Zenice prekinula je teška bolest ulcerozni kolitis koji mu je otkriven prije četiri godine, a zdravstveno stanje u kojem se trenutno nalazi je loše te mu je hitno potrebna pomoć dobrih ljudi.

Edinovo stanje ponovo se pogoršalo i trenutno se nalazi na klinici Acibadem u Istanbulu gdje jedan dan ležanja košta 350 eura. Zbog teškog zdravstvenog stanja Edin je za veoma kratko vrijeme izgubio težinu, a prema riječima njegove sestre, zbog nezainteresovanosti naših ljekara, njegovo zdravstveno stanje se već u BiH pogoršalo.

"Jedna doktorica, koja je za njega u Sarajevu bila zadužena, je rekla mojoj mami: 'Ja nisam završila fakultet da bih s vama razgovarala!', okrenula joj leđa i otišla. Roditelji su uspjeli nekako zamoliti ljekare da ostave Edina na klinici jer mu je stanje bilo strašno. Bojali su se hoće li preživjeti. Na klinici su nam rekli da nemaju lijekove za njega, pa je tata morao trčati do raznih apoteka kako bi donio lijekove koje su mu oni onda uključili. Bili su to opet kortikosteroidi koji više nisu ni djelovali i ampule željeza. Jedno jutro su mu dali glukozu, koju su oni u bolnici imali, a kojoj je istekao rok trajanja. Ljekari su pozvali psihijatra da mu propiše lijekove za smirenje. Boli su ga tupim iglama te su se vene upalile i začepile. Ruke su mu bile skroz izbodene, a sve vene na rukama upaljene. On se pretvarao u kosti dok su ljekari pregovarali koliko koristi bi oni i klinika imali ako se Entyvio terapija, koju smo mi trebali platiti, jer smo tada organizovali akcije da mu se prikupi novac za terapiju, uključi njemu kao pokusnom kuniću s obzirom na to da je to najnovija terapija koja se ni u jednoj bolnici u Bosni i Herzcegovini nije koristila. Vrijeme je prolazilo, a niko od ljekara nije ništa poduzimao. Navodno je Edin već mjesecima prije bio otpisan", stoji u poruci koju je na Facebooku objavila Edinova sestra Sabina.

Za Edina su do sada već organizovane brojne humanitarne akcije, ali još uvijek nije poznato koliko će njegov boravak u klinici koštati, te koliko će novca biti potrebno sakupiti, zbog čega mu je potrebna pomoć dobrih ljudi.

Edinu možete pomoći uplatom novca na račun:

UniCredit bank d.d. Mostar br. 3385802542023007 ili devizni račun IBAN BA39 33858028 4202 4316

SWIFT UNCRBA22 adresa: Željeznička 1, Zenica 72 000