Problemi zbog Milanovića
3k

Hrvatskoj upitan ulazak u Schengen zbog Čovića i Izbornog zakona BiH?

N. V.
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list
Hrvatska bi se mogla suočiti sa neočekivanim problemom ukoliko njihov predsjednik Zoran Milanović provede blokadu ulaska Finske i Švedske u NATO, kako je i najavio, zbog nedonošenja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
Prije nekoliko dana je Milanović uputio prijetnju Finskoj i Švedskoj da neće ratificirati njihov ulazak u NATO dok se u Bosni i Hercegovini ne riješi pitanje izmjena Izbornog zakona. On je kazao da će zbog Hrvats u BiH, Finci morati malo sačekati, ali da to nije ništa strašno.

Međutim, ispostavlja se da njegove prijetnje, na koje su odmah reagovale evropske zemlje i SAD, itekako jesu strašne i mogle bi sa sobom povući konkretna djela, poput blokade hrvatskog ulaska u Schengen.

Stoga se postavlja pitanje, da li je Milanović spreman žrtvovati Hrvatski interes u Evropi zbog interesa Dragana Čovića da izmijeni Izborni zakon po svojim, maksimalističkim zahtjevima.

Kako piše Slobodna Dalmacija, vanjskopolitički analitičar Davor Gjenero upozorava da ove dvije zemlje neće skrštenih ruku čekati na hrvatsku blokadu njihove integracije u NATO. On očekuje da Milanoviću ovaj niski udarac ili kako sam Milanović kaže "srebrni metak" bude uzvraćen.

"Ako do toga doista dođe, sasvim je realno očekivati da se Finskoj i Švedskoj pridruži i Danska, koja je u posljednje vrijeme snažno podržavala Hrvatsku oko pitanja Schengena, ali koja je čvrsto vezana uz ove dvije skandinavske države. I Nizozemska često puta prati ono što rade na sjeveru Evrope, kao što uostalom i ostale zemlje Beneluxa prate ono što radi Nizozemska", rekao je Djenero.

On u suštini poručuje da Milanović otvara prostor za čak šest država da u isto vrijeme ustanu protiv ulaska Hrvatske u Schengen, što bi svakako oštetilo susjede.

O ovoj problematici se za sada u diplomatskim krugovima u Zagrebu samo diskretno nagađa, navode njihovi mediji.

Do sada je protiv ulaska Hrvatske u Schengen bila samo Njemačka koja je to pitanje uvijek uzimala sa rezervom, no sličan stav u Evropi bi sada mogle preuzeti i druge države. Ambasadorima EU u Hrvatskoj je jasno da u Saboru neće biti blokade Finaca i Šveđana, međutim svjesni su i da bi Milanović mogao povući veto na NATO samitu.

Njegov veto pak ne bi mogao napraviti razliku s obzirom na to da hrvatska ratifikacija ulaska Finske i Švedske u konačnici zavisi od Sabora, a ne predsjednika Hrvatske. Međutim, njegove najave svakako ugrožavaju diplomatske odnose Hrvatske sa članicama EU-