{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska: Istopila se sva HDZ-ova prednost, SDP-ov blok sada je najpopularniji među biračima

24.6.2015. u 19:55
3
60
Hrvatska: Istopila se sva HDZ-ova prednost, SDP-ov blok sada je najpopularniji među biračima
3
Hrvatska: Istopila se sva HDZ-ova prednost, SDP-ov blok sada je najpopularniji među biračima
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Prema rezultatima najnovijeg Crobarometra, istraživanja koje je za Dnevnik Nove TV provela ugleda agencija Ipsos Puls, u junu je SDP i kao stranka i kao predvodnik koalicije ljevice po popularnosti sustigao HDZ.
Prednost HDZ-a se smanjuje, evo kolika je razlika između lijevog i desnog bloka
Istraživanje je na uzorku od 975 ispitanika provedeno od 1. do 15. juna, a rezultati pokazuju da su HDZ-ova i SDP-ova koalicija sada praktički izjednačene, s tim da je SDP-ov tabor blago nadjačao HDZ-ovu 'domoljubnu koaliciju', piše Jutarnji.hr.

Lijevi blok tako osvaja podršku 30,5 posto ispitanika, u odnosu na majskih 26, dok desni blok ima 29,8 posto u odnosu na majskih 30,1 posto. Dok HDZ-ova koalicija nije izgubila gotovo ništa, čini se da je SDP iz mjeseca u mjesec otimao birače Živom zidu, ORaH-u i ostalim strankama u centru.

HDZ-ova koalicija je od aprila 2014. bila uvijek u prednosti i stalno ju je povećavala, na trenutke i do 10 posto razlike, a ovo je sada prvi put od kada se rejting dviju koalicija mjeri da su izjednačene.

HDZ je i dalje najjača pojedinačna stranka s 27,5 posto potpore, a SDP je na 24,2 posto potpore. HDZ pritom tri mjeseca bilježi blagi pad, a SDP rast. Ili, razlika je u tri mjeseca s 12 svedena na 3 postotna poena u korist HDZ-a.

Vladine poteze ne odobrava 66 posto birača, a odobrava ih 25 posto. Od decembra prošle godine broj pesimista se smanjuje, a raste broj onih koji odobravaju politiku Vlade.

Primjerice, tada je Vladine poteze odobravalo 10 posto birača. 9 posto birača ne zna ništa o potezima Vlade.

I smjer Hrvatske je loš godinama. Da zemlja ide u lošem smjeru misli 68 posto birača, a da ide u dobrom misli 23 posto birača. 9 posto birača ne zna kakav je smjer Hrvatske. I tu od decembra raste broj optimista, a opada broj pesimista.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: