{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Historijski dan: Tuzla i zvanično postala grad

30.10.2014. u 14:02
733
170
Historijski dan: Tuzla i zvanično postala grad
733
Implementirajući zakon koji je stupio na snagu 2. oktobra, Gradsko vijeće Tuzla održalo je danas svoju konstituirajuću sjednicu. Predsjedavajući Gradskog vijeća Jozo Nišandžić podsjetio je prisutne vijećnike i goste kako je inicijativa za proglašenje Tuzle gradom pokrenuta u januaru 2007. godine.
Sedam godina se čekalo na odluku Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koja je napokon donesena 18. jula 2014. godine. Doneseni zakon je u službenom glasniku objavljen 1. oktobra, a stupio je na snagu 2. oktobra 2014. godine na 71. godišnjicu prvog oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu.

Kako je rečeno na sjednici Gradskog vijeća nastavit će se s provođenjem formalno-pravnih akata poput mijenjanja pečata, memoranduma, naziva službi. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je kako je Tuzla status grada imala u 18. vijeku, a da ga je izgubila sredinom 20. vijeka. Tuzla je, kako je rekao Imamović, mogla postati grad možda i 1996. godine, ali se odustalo od takve ideje zbog zakona koji je definisao osnivanje više općina.

"Da smo učinili to vjerovatno bi Tuzla izgubila svoj multikulturni duh, a na taj način bi samo nagomilali administrativni aparat. Vidimo na primjeru Sarajeva da to nije bilo najfunkcionalnije rješenje", rekao je Jasmin Imamović.

Nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća na zgradi u kojoj je smještena gradska administracija otkrivena je tabla s napisom Grad Tuzla. Vijećnici su istakli kako je 30. oktobar 2014. godine historijski dan za grad Tuzlu i da se ponose činjenicom što su bli sudionici procesa koji su rezultirali proglašenjem grada Tuzle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: