"Koju posluku porati?"
25

Hakeri ismijavaju info terminal Sarajeva

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Turistički info terminal vrijedan 25.500 KM i postavljen ispred BBI Centra posljednjih je dana meta hakera koji ga doslovno ismijavaju postavljajući razne sadržaje po svom izboru.

U nedjelju poslijepodne prolaznici su mogli vidjeti šaljivi meni za mobitel koji se može naći na stranicama sa zabavnim sadržajem i na brojnim Facebook stranicama. Srećom, hakeri koji su provalili u sistem vrijednog terminala, koji je "urađen prema savremenoj tehnologiji, a lokacija ispred BBI Centra je odabrana kao prva zbog izuzetne frekventnosti turista i građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine" za sada postavljaju uglavnom šaljive sadržaje.

"Želimo da turistički sadržaj putem ovog terminala bude dostupan, kako turistima, tako i građanima Sarajeva. Planiramo postavljanje terminala na još nekoliko lokacija u gradu, čime želimo još više obogatiti turističku ponudu našeg grada", kazao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen u novembru prošle godine na svečanosti upriličenoj povodom puštanja terminala u rad.

Hakerima nije trebalo puno da u ovaj savremeni terminal i provale. Grad Sarajevo je osigurao sredstva u iznosu od 13.000 KM, a projekt su finansijski podržali Ministarstvo okoliša i turizma FBiH u iznosu od 7.000 KM te Ministarstvo vanjskih poslova Italije putem NVO Oxfam Italia u iznosu od 5.535 KM.