Nezakonit izlazak iz BiH
19

Granični policajac iz Bosanskog Broda dobio otkaz zbog primanja mita u iznosu od 50 eura

N. V.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Policijski službenik Granične policije BiH iz Bosanskog Broda je dobio otkaz u službi zbog zahtijevanja i primanja dara u iznosu od 50 eura kako bi putniku omogućio da izađe iz države.

Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH, nakon razmatranja podnesenog Zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i održanog glavnog pretresa, donijela je Rješenje o prestanku radnog odnosa za policijskog službenika Ilinka G. koji je obavljao poslove policajca za graničnu kontrolu u Jedinici granične policije Bosanski Brod.

Naime, spomenuti policijski službenik je 16. februara 2020. godine prilikom obavljanja granične kontrole na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanski Brod od putnika zahtijevao i primio dar u novčanom iznosu od 50 eura kako bi mu omogućio izlazak iz BiH.

Imajući u vidu navedeno, Disciplinska komisija za policijske službenike GPBiH nakon provedenog javnog pretresa utvrdila je da je okrivljeni policijski službenik počinio teže povrede službene dužnosti iz Zakona o policijskim službenicima BiH, a koje se definiraju kao "neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka“, ponašanje koje narušava ugled policijskog organa i zloupotreba službenog položaja".