{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grabus: Da li se početak Bajrama određuje fetvom ili naukom?

F
25.10.2012. u 10:24
0
0
Grabus: Da li se početak Bajrama određuje fetvom ili naukom?
0
Grabus: Da li se početak Bajrama određuje fetvom ili naukom?
Prema određivanju prvog dana Bajrama, možemo ustvrditi da ulema nema povjerenja u nauku, naveo je muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus u tekstu pod naslovom "Bajram je u petak, ali kad je dan Arefata?", koji je medijima dostavljen iz Islamske zajednice u Sloveniji.
Kur'an jasno insistira na vjerskim istinama i uvjerenjima i naučnim istinama (ayn al-yaqin, ilm al-yaqin, haqq al-yaqin), napominje muftija.

"Ko je dakle odgovorniji za određivanje početka lunarnog mjeseca: naučnici, muvekkit, ulema ili muftija?

Da li se početak Bajrama određuje fetvom ili naukom? Da li fetva mora biti utemeljana samo na tradicionalnim vrelima ili i na činjenicama odnosno dokazanim istinama?

Odgovorni u Islamskoj zajednici su godinama radili na derogiranju fetve muftije Korkuta o 'travničkoj jaciji'. Imali su više povjerenja u Takvim nego u muftijinu fetvu o 'travničkoj jaciji'. Zašto se sada nema povjerenja u Takvim", pitanja su koja postavlja ljubljanski muftija.

Fetva može biti i "politički" motivirana, ali su uvijek posljedice vjerske, napominje.

"Mi ćemo ispoštovati fetvu reisu-l-uleme, ali neka ovo bude povod da se tim pitanjima pristupa s više argumenata i temeljitijom raspravom uz šire konsultacije članova Rijaseta, muvekkita i profesora naših obrazovnih ustanova. Fetva o Bajramu ne može se odnositi samo na jedan narod jer je Bajram vjerski i nadnacionalni mubarek dan. Morat ćemo se vratiti kur'anskom principu i imati više povjerenja u ilm - znanje? Bajram je u petak. Kada je dan Arefata? Allah najbolje zna", naveo je muftija ljubljanski.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: