{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grabus: Da li se početak Bajrama određuje fetvom ili naukom?

F
25.10.2012. u 10:24
0
0
Grabus: Da li se početak Bajrama određuje fetvom ili naukom?
0
Grabus: Da li se početak Bajrama određuje fetvom ili naukom?
Prema određivanju prvog dana Bajrama, možemo ustvrditi da ulema nema povjerenja u nauku, naveo je muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus u tekstu pod naslovom "Bajram je u petak, ali kad je dan Arefata?", koji je medijima dostavljen iz Islamske zajednice u Sloveniji.
Kur'an jasno insistira na vjerskim istinama i uvjerenjima i naučnim istinama (ayn al-yaqin, ilm al-yaqin, haqq al-yaqin), napominje muftija.

"Ko je dakle odgovorniji za određivanje početka lunarnog mjeseca: naučnici, muvekkit, ulema ili muftija?

Da li se početak Bajrama određuje fetvom ili naukom? Da li fetva mora biti utemeljana samo na tradicionalnim vrelima ili i na činjenicama odnosno dokazanim istinama?

Odgovorni u Islamskoj zajednici su godinama radili na derogiranju fetve muftije Korkuta o 'travničkoj jaciji'. Imali su više povjerenja u Takvim nego u muftijinu fetvu o 'travničkoj jaciji'. Zašto se sada nema povjerenja u Takvim", pitanja su koja postavlja ljubljanski muftija.

Fetva može biti i "politički" motivirana, ali su uvijek posljedice vjerske, napominje.

"Mi ćemo ispoštovati fetvu reisu-l-uleme, ali neka ovo bude povod da se tim pitanjima pristupa s više argumenata i temeljitijom raspravom uz šire konsultacije članova Rijaseta, muvekkita i profesora naših obrazovnih ustanova. Fetva o Bajramu ne može se odnositi samo na jedan narod jer je Bajram vjerski i nadnacionalni mubarek dan. Morat ćemo se vratiti kur'anskom principu i imati više povjerenja u ilm - znanje? Bajram je u petak. Kada je dan Arefata? Allah najbolje zna", naveo je muftija ljubljanski.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: