{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fetva reisu-l-uleme: Prvi dan Kurban-bajrama u BiH u petak

19.10.2012. u 11:23
1.757
Fetva reisu-l-uleme: Prvi dan Kurban-bajrama u BiH u petak
1.757
Fetva reisu-l-uleme: Prvi dan Kurban-bajrama u BiH u petak
Prvi dan Kurban-bajrama je u petak, stoji u fetvi koju je objavio reis-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić na internet stranici Rijaseta IZ.
"Mi smo obaviješteni da su odgovorni za određivanje datuma stajanja na Arefatu donijeli odluku da je ove godine dan Arefata u četvrtak 25.10.2012. godine pa je stoga prvi dan Kurban-bajrama u petak 26.10.2012. godine", navodi se u fetvi reis-l-uleme Cerića.

Fetvu prenosimo u cijelosti:

Nakon uvida u akaidska i šerijatska načela, a zbog nepostojanja univerzalne institucije Halife, koristim se ovlastima Menšure i odgovornosti reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i svih Bošnjaka da, u vezi sa datumom prvog dana Kurban-bajrama 1433. godine po Hidžri, odnosno 2012. godine po Miladu, izdam sljedeću fetvu:

1) Takvim Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se pravi metodom astronomske procjene, osim u slučaju određivanja datuma prvog dana Kurban-bajrama, koji je uslovljen danom stajanja na Arefatu, kao jedinstvenog mjesta i vremena ibadeta hadža!

2) Pošto se ibadet kurbana ne može obaviti prije boravka na Arefatu, a Poslanik a.s. kaže: - Arefat je onog dana kada hadžije borave na Arefatu, onda je jasno da prvi dan Kurban-bajrama može biti nakon stajanja na Arefatu, a nikako prije toga.

3) Mi smo obaviješteni da su odgovorni za određivanje datuma stajanja na Arefatu donijeli odluku da je ove godine dan Arefata u četvrtak 25.10.2012. godine pa je stoga prvi dan Kurban-bajrama u petak 26.10.2012. godine.

4) Ova fetva važi za sve muslimane koji Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini doživljavaju kao svoju zajednicu po akaidu, šerijatu i hilafetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: