Zaustavljen rat
67

Godišnjica parafiranja Dejtonskog sporazuma: U RS-u praznik, u FBiH običan dan

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Danas se navršavaju 23 godine otkako je u vojnoj zračnoj bazi Wright Patterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, parafiran Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum.

Pravni akt sporazumnog karaktera donesen je da bi se zvanično prekinuo rat u Bosni i Hercegovini (1992.-1995.) i naročito se bavio budućim upravnim i ustavnim uređenjem BiH.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, kada su sporazum potpisali tadašnji predsjednici RBiH Alija Izetbegović, Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman poslije trosedmičnih pregovora.

Foto: AFP
Foto: AFP

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD-a Warrena Cristophera, a pored njega, glavni američki posrednici su bili Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Zvanično je potpisan u Jelisejskoj palati u Parizu 14. decemba 1995., čime je BiH ustrojena kao država sa dva entiteta - Republiku Srpsku i Federaciju BiH i Distriktom Brčko.

"Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut", izjavio je tada prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Parizu.

U Republici Srpskoj je Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini praznik i neradni dan, a njegovo obilježavanje regulisano je entitetskim Zakonom o praznicima, dok je u FBiH 21. novembar običan radni dan.