Šokiran količinom mržnje
167

Glavni imam MIZ Srebrenica povodom večerašnjeg koncerta u ovom gradu: Kad pomislimo da ne može gore...

M. G.
Damir Peštalić
Damir Peštalić
Večerašnji koncert pred pravoslavnom crkvom u Srebrenici osudio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir-ef. Peštalić, koji je poručio da ne smije postojati bilo kakav izgovor za organizaranje ovakvog događaja na dan dženaze u Potočarima.
Peštalić je rekao da za ovo nema opravdanja.

"Kad pomislimo da ne može gore i da ne mogu gore, SPC organizira koncert ispred svog objekta s pjesmama koje daju inspiraciju za nove pokolje. Zovu me majke Srebrenice. Zovu me brojni ljudi. Ne plašimo se, ali smo šokirani količinom mržnje prema Bošnjacima. Radi se o ološu koji se okuplja oko crkve. Ovo pravoslavnoj crkvi samo nanosi veliku ljagu. Sveštenstvo na čelu sa vladikom Hrizostomom treba reagirati i ovo osuditi. To je najmanje što mogu učiniti, ako je ostalo barem malo razuma i ljudskosti", izjavio je Peštalić.

Podsjećamo, u Srebrenici se večeras, samo nekoliko sati nakon što je završen ukop 30 identificiranih žrtava genocida, održava koncert.

Inače, koncert je dio manifestacije "Petrovdanski dani Srebrenice 2023." koja se organizuje u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca.