vijesti
4

Gilles: Iz Sarajeva će se 2014. poslati planetarne poruke mira

FENA
Ambasador Republike Francuske u BiH Roland Gilles razgovarao je danas u Sarajevu s premijerom Kantona Sarajevo Suadom Zeljkovićem i ministrom kulture i sporta KS Ivicom Šarićem o aktuelnim dešavanjima u Sarajevu, ekonomskim pitanjima te o priprema obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Brojne države i njihova diplomatska predstavništva uveliko su angažirane na projektima koji će sljedeće godine u fokus staviti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

"Francuska ima značajan angažman u vezi s organizacijom obilježavanja ove godišnjice u svjetlu njenog historijskog i kulturološkog mjesta u savremenoj historiji. Želimo da ovo bude mjesto odakle će se poslati univerzalne, planetarne poruke mira i pomirenja", kazao je Gilles.

Najavio je i da će predsjednik Francuske Francois Hollande u novembru u svom govoru u Jelisejskoj palači spomenuti Sarajevo, koje će nesumnjivo biti u fokusu, sada kao mjesto okupljanja historičara, umjetnika, sportista, diplomata cijelog svijeta.

Ambasador Gilles je naglasio važnost obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata prvenstveno kao sukoba koji je iza sebe ostavio deset miliona žrtava.

Francuska, zajedno sa ostalim evropskim državama i Evropskom Unijom učestvuje u pripremama brojnih projekata.

Uz podršku "Tour de Franca", u junu sljedeće godine bit će održane velike biciklističke trke u kojima će učestvovati hiljade mladih iz čitave Bosne i Hercegovine.

"Bitno je da drugačija, pozitivnija slika ode iz Sarajeva, a slike sa ove trke bit će prikazane u Francuskoj, kada se bude vozio "'Tour de France'", kazao je ambasador te najavljuje zajednički angažman s Međunarodnim olimpijskim komitetom i Evropskom Komisijom oko pronalaženja sredstava za rekonstrukciju Olimpijskog muzeja u Sarajevu.

Kako su naglasili domaćini, Kanton Sarajevo sa svim svojim raspoloživim kapacitetima bit će podrška i pomoć u organizaiji svih događanja.

"Događaji i projekti koje ste spomenuli, ali i brojni drugi bit će prilika da Sarajevo predstavimo na bolji i ljepši način. Historija dokazuje da Sarajevo ima posebno mjesto u njoj", istaknuo je premijer Zeljković, saopćila je Press služba KS.