vijesti
196

Francuski ambasador i njegova supruga iz BiH odlaze na biciklu: Nosimo najljepše uspomene

Piše: E.S.H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ambasador Republike Francuske Roland Gilles i njegova supruga Claudia Carceroni – Saintagne će nakon četiri godine provedene u Bosni i Hercegovini našu zemlju napustiti na biciklima.

Ambasador i njegova supruga su organizovali druženje za prijatelje prije nego što krenu na petnaestodnevni put ka Francuskoj.

"Ovo je originalan način da jedan ambasador koji je boravio u nekoj zemlji četiri godine ode iz te zemlje. Imat ću priliku da još malo uživam u prelijepim krajolicima Bosne i Hercegovine i zahvalan sam prijateljima koji su iz svih krajeva zemlje došli da nas pozdrave", rekao je ambasador Gilles.

Dodao je da se tokom četiri godine trudio da organizuje dešavanja koja ujedinjuju sve ljude, te da su ih danas ispratili upravo ti ljudi koji su svojim dolaskom potvrdili prijateljstvo.

Ambasador je govorio i o uspomenama koje će ponijeti u Francusku.

"Naše auto je prepuno poklona, suvenira i fotografija, ali ono najjače što nosimo odavde je prijateljstvo", rekao je ambasador Gilles i na bosanskom jeziku, ali sa francuskim akcentom dodao: "Mi ćemo se vratiti".

Njegova supruga, Claudia Carceroni – Saintagne, jučer je na svjetskom biciklističkom prvenstvu veterana održanom u Ljubljani osvojila srebrnu medalju i to u dresu BiH.

"Prošle sedmice sam se pripremala za takmičenje i obišla sam sve puteve u BiH. Ova zemlja zaista pruža mnogo mogućnosti za biciklizam. Nadam se da će ova medalja biti podstrek za sve da se sve više odlučuju za ovaj sport", izjavila je ambasadorova supruga.

Tokom četiri godine, ona je nosila boje i dres BSK kluba iz Banja Luke, a neki vozači iz ovog kluba će s njima preći jedna dio puta ka Francuskoj.

"Želimo se zahvaliti Biciklističkom savezu BiH koji nam je pružio ogromnu podršku i nadamo se da će nastaviti raditi na unapređenju biciklizma u BiH", kazala je Claudia Carceroni – Saintagne.

Ambasador i njegova supruga su postali počasni predsjednici Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine.

"Željeli smo da ljude koji su podigli biciklizam na veći nivo i koji su povezali BiH, ljude koji su nam pomogli da organizujemo najveći biciklistički događaj - Grand Prix, ljude koji su pomogli da se počne raditi na izgradnji biciklističke infrastrukture, da ih povežemo dugoročno i da oni budu ambasadori našeg biciklizma", rekao je za Klix.ba Zlatko Berbić, predsjednik Biciklističkog saveza BiH.

Dodao je da je biciklizam megatrend u svijetu, ali da se u BIH malo radi na izgradnji adekvatne infrastrukture. Izrazio je nadu da će i Sarajevo postati prilagođeno biciklistima. Gradonačelnik Ivo Komšić je pristao na ideju poboljšanja uslova za bicikliste i obećao je da će sljedeće godine biti otvorena biciklistička staza.