4 godine poslije
31

Feđa Fajić: Februarski protesti ispunili su dio ciljeva, nove proteste nije realno očekivati

Piše: R. D.
Jedan od lidera februarskih protesta 2014. godine u Mostaru Feđa Fajić smatra da stanje u našoj zemlji danas nije bolje, nego prije četiri godine, ako nije i lošije.

Ovih dana navršava se četvrta godišnjica od tih burnih dana, a s Fajićem smo se na poprištu mostarskih protesta, na Španskom trgu, probali prisjetiti tog vremena. Fajić, i pored silnih problema koje je imao tada, sjeća se tog perioda po lijepom.

"Bilo je to lijepo iskustvo, nada u promjene i vježbanje demokratije. Nažalost, naše društvo je pokazalo da još nije doraslo zahtjevima demokratskog sistema. Ako uzmemo u obzir da su protesti polučili određenim rezultatima, da su se izabrani političari po prvi put bojali naroda, protesti u februaru 2014. godine sigurno su jedna od pozitivnijih stvari koja se desila u našoj zemlji", ocjenjuje s distance od četiri godine Fajić.

Nakon dešavanja u Tuzli, protesti su se proširili na sve važnije sredine u Bosni i Hercegovini, pa i u Mostar. Fajić smatra da su tadašnji protesti pokazali kako postoji ogroman broj ljudi koji su nezadovoljni stanjem, radom vlada svih nivoa vlasti.

"Odaziv je bio ogroman posebno prvih dana, u Mostaru je to bio broj od skoro deset posto ukupnog stanovništva. Vjerujem da je paljenje zgrada koje se desilo izuzetno negativno djelovalo na mnoge one koji su se protestima željeli pridružiti. Mišljenja sam da je paljenje bilo konstruisano od vladajućih partija, mnogima je onda samo to bila slika protesta, a nasilje se nikad nije smjelo desiti", kaže naš sagovornik.

Proteste su obilježile i izražene represivne mjere od strane policije.

"Na sve moguće način vlast je željela suzbiti proteste. Od privatnih prijetnji ljudima ili njihovim roditeljima, prijetnji da će izgubiti posao. Ljudima se prijetilo otkazima, slali su se na prinudni odmor, veliki broj onih koji su željeli doći nisu smjeli. Moja tetka koja je radila u Gradskoj upravi nije smjela da se pojavi da ne bi dobila otkaz. Nije bilo lakše niti radnicima privatnih preduzeća", prisjeća se Feđa Fajić, a posebno naglašava kazne za remećenje javnog reda i mira.

Nikada cilj protesta nije bio promjena vlasti, smatra Fajić, jer vlast uvijek radi ono što biračko tijelo traži od nje.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Glavni cilj protesta je bio da se vlast natjera da krene više raditi u korist građana. Ciljevi protesta su jednim dijelom ispunjeni, u Tuzli je izabrana nova, ekspertna vlada, kod nas se povukao predsjedavajući Skupštine kantona, ali ništa od toga nije dalo neke posebne rezultate... Iz ove perspektive mislim da je najvrijednije to što su protesti pozitivno utjecali na ubrzani evropski put Bosne i Hercegovine, što je bio jedan od naših glavnih zahtjeva, a za to je posebno bila zaintresirana Ambasada Velike Britanije", smatra Fajić, navodeći da je ubrzo kasnije došao njemačko-britanski plan za prijem BiH.

Želja je bila da potrebne reforme na evropskom putu u isto vrijeme rješavaju određene zahtjeve izražene na protestima. Fajić smatra da je međunarodna zajednica tu podbacila, da je jedina reforma ona koja je dovela do poskupljenja cijena goriva.

"Teško mi je kazati da li je danas stanje kod nas bolje ili lošije nego što je bilo prije četiri godine, u vrijeme protesta. Tada je na vlasti bio SDP, a njegovi rezultati na narednim izborima najbolje su kazali o rezultatima njihovog rada. Zabilježili su najlošije rezultate u svojoj historiji. Sad je na vlasti u Federaciji nemoguća koalicija SDA – HDZ koja od početka ne funkcioniše kao koalicija, već opozicija u koaliciji. Možda je čak i gore stanje danas, sigurno nije bolje", ocijenio je Feđa Fajić.

Fajić nije optimista ni kada je u pitanju održavanje novih protesta u narednom periodu.

"Sve više mladih napušta državu, time se i smanjuje mogućnost održavanje novih protesta. Za ozbiljne promjene potrebni su mladi. Ne mogu penzioneri sami, a oni su izgleda danas najaktivniji u našem društvu. Vjerujem da je izostanak ozbiljnijih rezultata s prošlih protesta negativan predznak za održavanje nekih novih", kazao je na kraju Feđa Fajić, jedan od lidera mostarskih protesta iz februara 2014. godine.