vijesti
22

Zvizdić uoči sjednice Vijeća za opće poslove EU: Siguran sam da će aplikacija BiH biti prihvaćena

Piše: E. Mušinović
Denis Zvizdić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vijeće za opće poslove Evropske unije sutra bi trebalo razmatrati aplikaciju BiH za članstvo u EU. Uoči putovanja u Brisel predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je za Klix.ba kako sutra očekuje zeleno svjetlo s obzirom na to da je BiH ispunila sve uvjete koji su bili postavljeni.

"Govorim o kredibilnoj provedbi i realizaciji svih mjera iz reformske agende. Upravo danas smo u Delegaciji EU u BiH imali jedan takav sastanak na kojem smo jasno konstatovali da je BiH provela sve reformske mjere u skladu s Akcionim planom koji je usvojen", rekao je Zvizdić.

Vlasti u BiH ispunile su i ostale uvjete počevši od usvajanja mehanizma koordinacije koji bi trebao omogućiti da BiH govori jednim glasom prema Evropskoj uniji i usvajanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Realizovali smo te uvjete i ja očekujem da će kredibilni napori biti prepoznati na sjednici Vijeća za opće poslove Evropske unije i da će BiH dobiti zeleno svjetlo, a onda i zaključak kojim će bit zadužena Evropska komisija da u narednih nekoliko mjeseci pripremi upitnik za BiH", kazao je Zvizdić.

Pojasnio je da će to za našu zemlju značiti novi nivo odnosa sa EU, što u prijevodu predstavlja ulaznicu za kandidatski status koji predstavlja mnogo viši nivo beneficija koje BiH može povući.

"Upitnik je ozbiljna stvar i mi ćemo dobiti hiljade različitih pitanja. Na nivou Vijeća ministara BiH smo počeli ozbiljne pripreme za realizaciju, adekvatno i pravovremeno odgovaranje na brojna pitanja. To će ujedno biti inventura onoga što imamo u BiH po brojnim sektorima. Konačno, poslije upitnika nećemo lutati u iznošenju bilo kakvih podataka", rekao je Zvizdić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da će ti podaci dati jasniju sliku na sve bh. sektore, odnosno ukupnu ekonomsku sliku BiH, s obzirom na to da će se u upitniku tražiti odgovori na pitanja o tome koliko naša zemlja naprimjer ima inspektora u nekoj oblasti pa sve do složenijih pitanja iz oblasti poljoprivrede, okoliša, sudstva i tako dalje.

"Nadam se da ćemo dati te odgovore u periodu od četiri ili pet mjeseci te da će to biti preduvjet za dobijanje kandidatskog statusa. Poslije toga BiH definitivno ulazi u novu fazu odnosa sa EU i tada ćemo sa sigurnošću moći kazati da je evropska budućnost pobjednik u BiH", istakao je Zvizdić.

Kako kaže, sasvim je realno očekivati da bi BiH naredne godine mogla dobiti kandidatski status.

"Mi ćemo poslije sutrašnje odluke, u šta sam siguran da će biti pozitivna, dodatno pojačati naše napore na jačanju institucija BiH i međunarodnog imidža BiH, te okupljanju i mobilizaciji svih proevropskih snaga u BiH. Budite uvjereni da će evropska budućnost BiH, ekonomski razvoj, dobra perspektiva za mlade ljude i bolji standard pobjediti u BiH", zaključio je Zvizdić.