{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wigemark Zvizdiću predstavio Strategiju proširenja EU na Zapadni Balkan

5.2.2018. u 20:16
0
60
Wigemark Zvizdiću predstavio Strategiju proširenja EU na Zapadni Balkan
0
Wigemark Zvizdiću predstavio Strategiju proširenja EU na Zapadni Balkan
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić primio je danas šefa delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnara Wigemarka koji ga je upoznao sa sadržajem Strategije proširenja Evropske unije za Zapadni Balkan.
Ambasador Wigemark je rekao da će plan Strategije u Evropskom parlamentu sutra prezentirati visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.Dodao je da Strategija predstavlja dokument koji pokazuje snažnu opredijeljenost Evropske unije za proširenje na zemlje Zapadnog Balkana. Rekao je da će u akcijskom planu mjera i projekata osnažiti zemlje koje su u procesu proširenja i da će ovi projekti uključivati jačanje vladavine prava, jačanje mjera u oblasti sigurnosti i migracija, podršku socioekonomskom razvoju, infrastrukturno i energetsko povezivanje, digitalnu agendu za Zapadni Balkan, te jačanje pomirenja i dobrosusjedskih odnosa.

Naglasio je da nova Strategija daje mogućnost svim zemljama Zapadnog Balkana da sa ispunjavanjem uslova, imaju odmah mogućnost za pristupanje članstvu u Evropsku uniju. Ambasador Wigemark je najavio i dolazak Jean-Claudea Junckera, predsjednika Evropske komisije, krajem februara u Bosnu i Hercegovinu, navedeno je u saopćenju za javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: