EU integracije
10

U Istočnom Sarajevu počeo sastanak o usaglašavanju odgovora na Upitnik EK

Piše: Er. M.
Foto: H.M./Klix.ba
(Foto: H.M./Klix.ba)
Predstavnici centralne vlasti na čelu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem sastali su se s entitetskim delegacijama o spornim pitanjima iz Upitnika Evropske komisije.

Sastanak se održava u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, a državnu vlast predstavljaju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Entitetske delegacije predstavljaju premijerka RS-a Željka Cvijanović, ministar finansija manjeg bh. entiteta Zoran Tegeltija, premijer FBiH Fadil Novalić i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Krajem prošle godine javnost u BiH informisana je da je ostalo još sedam neusaglašenih pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Zvizdić je tada napomenuo da se preostala pitanja odnose na grupu ekonomskih kriterija gdje je potrebno predstaviti socio-ekonomske podatke za period od 2006. do 2015. godine u vezi sa stanovništvom prema spolnoj starosti, dobi i regionalnoj raspoređenosti.

"Drugo pitanje je vezano za poglavlje 24. Tu su dva vezana pitanja, jedno je o ulozi i doprinosu obavještajno-sigurnosnih službi i da li se BiH suočava s bilo kojim oblikom terorizma te je potrebno navesti broj osoba koje su do sada optužene i osuđene za krivična djela terorizma", dodao je Zvizdić tada.

Također, set od četiri pitanja dolazi iz grupe "Politički kriteriji", a prvo je da se da jasan opis nadležnosti i postupka izbora, odlučivanja šefa države i da li postoje posebni uvjeti za njihov izbor te da li imaju pravo veta u postupku odlučivanja.

"Od ovih sedam, tri pitanja vezana su za nestale osobe i to da li organi vlasti poduzimaju punu odgovornost za pronalaženje nestalih, da li se prema žrtvama i porodicama postupa na isti način u cijeloj BiH i da li postoji institucija za traženje nestalih osoba", kazao je Zvizdić.

Evropska komisija dostavila je Bosni i Hercegovini Upitnik od 3.242 pitanja na koja su trebala odgovoriti predstavnici svih nivoa vlasti u BiH. Taj proces traje više od godinu dana, a radi se o važnom koraku na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Zvizdić zahvalio je tada svim članovima radnih grupa koje su predano radile na usaglašavanju odgovora, a radi se o više od 1.300 osoba u tim grupama.

Uprkos tome što se kompletan neuspjeh u procesu odgovaranja na Upitnik Evropske komisije često stavlja na račun Vijeća ministara BiH, činjenice su ipak drugačije. Naime, upitnik sadrži detaljan popis pitanja koja svojom strukturom prate strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Imajući u vidu složenost ovog procesa koji osobito karakteriše broj učesnika i institucija sa svih nivoa vlasti, čiji je doprinos neophodan kako bi odgovori bili potpuni i jednoobrazni, evidentno je kako odgovornost za zastoje snose svi nivoi vlasti u BiH.

Neosnovanim su se pokazale i komparacije s procesom odgovaranja na Upitnik Evropske komisije sa zemljama regije s obzirom na to da je u susjednim zemljama na upitnik odgovarao samo jedan nivo vlasti.