Dva javna poziva
574

U BiH nema ko da prevodi Upitnik EK, izvjesno angažovanje agencija iz Hrvatske

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na dva javna poziva Vijeća ministara BiH u vezi s prevođenjem odgovora bh. vlasti na Upitnik Evropske komisije na engleski jezik nije se prijavila nijedna zainteresovana agencija, zbog čega će naša zemlja biti prinuđena koristiti usluge prevodilaca iz susjedne Hrvatske.

Nijedna akreditovana agencija za prevođenje nije se prijavila na javni poziv Vijeća ministara BiH koji se odnosi na prevođenje odgovora iz Upitnika Evropske komisije na engleski jezik. Riječ je o javnom pozivu koji je izvršna vlasti na državnom nivou raspisivala dva puta.

Kako nezvanično saznajemo, susjedna Republika Hrvatska ponudila je BiH usluge prevodilačkih agencija koje će naša država najvjerovatnije i iskoristiti. Inače, BiH je od Evropske komisije dobila ukupno 3.242 pitanja.

Praksa susjednih zemalja pokazala je da su zemlje u toku pripreme odgovora na Upitnik EK angažovale od 50 do 100 prevodilaca. Tako je Hrvatska angažovala blizu 100 prevodilaca, Crna Gora i Makedonija 50, a Srbija blizu 60 prevodilaca.

Srbiji je trebalo 45 radnih dana da odgovori na 2.483 pitanja, Crnoj Gori blizu četiri mjeseca da odgovori na 2.178 pitanja, Albaniji četiri mjeseca za 2.280 pitanja, Hrvatskoj tri mjeseca za 4.560 pitanja i Makedoniji četiri mjeseca za odgovore na 4.666 pitanja.

Upitnik je jedan od formalnih instrumenata Evropske komisije na temelju kojeg se priprema mišljenje o zahtjevu za članstvo u EU. Cilj upitnika je da pruži sveobuhvatan i detaljan pregled političkog, pravnog, ekonomskog i administrativnog sistema države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Nakon dostavljanja odgovora na pitanja iz Upitnika, Evropska komisija detaljno analizira odgovore, priprema mišljenje o zahtjevu za članstvo (AVIS), dostavlja mišljenje Evropskom parlamentu i Vijeću EU. Nakon toga Vijeće EU razmatra mišljenje EK i donosi, u najboljem slučaju, zaključak o dodjeli statusa kandidata, što na političkom nivou treba potvrditi Evropsko vijeće.