{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šuica: Usvojena izjava važan korak za EU, ali historijski iskorak za BiH

F
23.2.2015. u 21:45
6
34
Šuica: Usvojena izjava važan korak za EU, ali historijski iskorak za BiH
6
Šuica: Usvojena izjava važan korak za EU, ali historijski iskorak za BiH
Dubravka Šuica
Uoči sutrašnjeg prvog čitanja Rezolucije o napretku BiH u 2014. godini na Odboru za vanjske poslove, potpredsjednica Izaslanstva Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Dubravka Šuica komentirala je usvajanje Izjave o obavezi provođenja reformi u okviru procesa pristupanja BiH u EU.
"Pozdravljam usvajanje Izjave koja je važan korak za Uniju, ali je historijski iskorak za BiH. Konačno je stvoren čvrst okvir za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji će osigurati više evropskog novca za BiH i provođenje reformi. S druge strane izražavam žaljenje zbog izostanka punog dogovora i neformiranja vlasti jer nažalost BiH opet kasni u evopskim procesima, a najveću štetu trpe građani", istakla je Šuica.

Usvajanjem Izjave, podvukla je, Unija je poslala snažnu poruku kako više neće prepuštati stvari slučaju i "kao što se do sada pokazalo pustim obećanjima političkih lidera Bosne i Hercegovine".

Dolazak visoke predstavnice Mogherini u Sarajevo potvrdio je ono što se moglo naslutiti još tokom saslušanja u Evropskom parlamentu povjerenika za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanesa Hahna, koji je rekao da se EU neće baviti Bosnom i Hercegovinom samo deklarativno, nego će iskoristiti sve dostupne mehanizme, od onih političkih do finansijskih, kako bi se konačno "probudili“ politički lideri koji će u reformskim procesima izvesti BiH iz slijepe ulice.

Kako je Šuica naglasila, u tom procesu Hahn može računati i na podršku hrvatske delegacije Evropske pučke stranke (EPP).

"Oktobarskim izborima, kada su i Hrvati konačno dobili legitimnog predstavnika, ispunjene su pretpostavke za provođenje neophodnih reformi i približavanje EU, a da je tomu tako potvrdio je dolazak visoke predstavnice Mogherini i povjerenika Hahna u Sarajevo još u decembru. Tada, a i danas potpredsjednica Komisije posjetila je Sarajevo u vremenu kada se suočavamo s terorizmom i vjerskim radikalizmom diljem Evrope. Zato je važno da je poslana poruka kako EU računa na snažnu, demokratsku i evropsku BiH, a to znači BiH konstitutivnih Bošnjaka, Srba, ali i Hrvata i to ne samo de iure, nego de facto, u punom smislu te riječi na dobrobit građana Bosne i Hercegovine", zaključila je voditeljica hrvatske delegacije Evropske pučke stranke u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica, saopćio je Ured za odnose s javnošću Evropske pučke stranke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: