{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šuica: Samo dogovorom do funkcionalne BiH

F
31.1.2017. u 19:38
0
43
Šuica: Samo dogovorom do funkcionalne BiH
0
Šuica: Samo dogovorom do funkcionalne BiH
Velikom većinom glasova danas je na Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojeno izvješće o napretku Bosne i Hercegovine.
Izvjestilac je bio zastupnik Evropske pučke stranke Cristian Dan Preda, a na izvještaj je uloženo ukupno 288 amandmana, saopćeno je iz Kluba zastupnika EPP- a u Evropskom parlamentu.

Dubravka Šuica, potpredsjednica Odbora i potpredsjednica Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, u suradnji s članovima hrvatske delegacije EPP-a, uložila je nekoliko ključnih amandmana, kao i nekoliko individualnih amandmana.

"Drago mi je da je većina amandmana dio konačnog teksta izvještaja. Najveće postignuće ovog izvještaja je kontinuitet, budući da su rezolucije o BiH iz 2014. i 2015. godine sadržavale odredbe o načelima federalizma, decentralizacije i supsidijarnosti za koje sam uvjerena da se moraju provoditi u BiH i da trebaju biti dio njenog unutrašnjeg ustroja. Ovogodišnji izvještaj sadrži i niz odredbi o hitnoj provedbi presude Ustavnog suda u slučaju Sejdić - Finci, zatim o izborima u gradu Mostaru te o legitimnom predstavljanju svih naroda, a ja bih ovdje istaknula Hrvate koji su najmalobrojniji", izjavila je Šuica.

Vlasti su pozvane osigurati medijski pluralizam i postojanje TV kanala na sva tri jezika, što, nažalost, do sada nije realizirano u BiH.

Izvjestilac Preda posebno ukazuje na provedbu odredbi o okolišu, navodeći konkretan problem zagađenja zraka u Bosanskom Brodu, i posljedično, u Slavonskom Brodu. Izvještaj poziva na provedbu socioekonomskih reformi i rješavanje nezaposlenosti mladih, osuđuje neprihvatljivo nasilje nad članovima izborne komisije na nedavnim izborima u Stocu i zahtijeva da se izbori ponove na miran način.

"Ovaj izvještaj tretira nedavni referendum u Republici Srpskoj kao tešku povredu Daytonskog sporazuma i kao napad na pravosuđe i vladavinu prava. Posebno se osuđuje nacionalistička i populistička retorika koja je ozbiljna prepreka demokratskom razvoju i evropskim integracijama", zaključila je Dubravka Šuica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: