{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smajić: Zbog političara BiH je jedina na Balkanu bez statusa kandidata za EU

6.6.2014. u 22:00
67
149
Smajić: Zbog političara BiH je jedina na Balkanu bez statusa kandidata za EU
67
Smajić: Zbog političara BiH je jedina na Balkanu bez statusa kandidata za EU
Zekerijah Smajić
Nakon što je Albanija dobila preporuke Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, BiH je ostala jedina zemlja Balkana koja nije dobila ovaj status, te stoga i dalje ostaje na margini EU integracija.
Analitičar i dugogodišnji dopisnik iz Brisela Zekerijah Smajić za Klix.ba ističe da je odluka Evropske komisije očekivana.

"Albanija je zemlja koja je imala tri 'popravna ispita' kada je riječ o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali su intervenirali u tehničkom, političkom i pregovaračkom smislu kako bi dobili status kandidata. BiH je ostala posljednja zemlja Balkana bez tog statusa", rekao je Smajić za Klix.ba.

Naglašava da se posljedice osjete u konkretnim situacijama i slučajevima kao što su bile katastrofalne poplave koje su pogodile region u proteklom periodu i pomoć EU koja je uslijedila.

"Jasno je tu vidljiv neodgovoran odnos bh. politike prema građanima. Naravno da Srbija neće dobiti milijardu eura kao što se pisalo, ali će sigurno dobiti neuporedivo više sredstava nego BiH. Status kandidata za EU naravno ima svoju cijenu, moraju se ispuniti određeni uslovi i moraju se provesti klauzule evropskog zakonodavstva. Ali kao što vidimo, taj status donosi i brojne privilegije. Mi već dugo vremena ne samo da stagniramo, nego i nazadujemo", rekao je Smajić.

Smatra da građani ne mogu očekivati promjene do izbora u oktobru ove godine.

"Očekujem da će se zaoštravati antagonizimi unutar političkih koalicija, odnosno političkih suparnika. Naravno, posljedice će osjetiti svi građani BiH. Kako se bude bližio dan izbora, zaoštravati će se nacionalno pitanje. To je jedna šema koja je uhodana. Uvjeren sam da ćemo imati reprizu prvih parlamentarnih izbora iz 1996. godine. Vratili smo se tamo gdje smo bili nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Smajić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: