Balkansko klupko
18

Selimović: Evropi smeta ruski utjecaj, ali Crna Gora i Srbija su povlaštene zbog svog napretka

Piše: I. Č.
Švedski europarlamentarac Jasenko Selimović
Švedski europarlamentarac Jasenko Selimović
Švedski europarlamentarac Jasenko Selimović kazao je za Klix.ba da je danas sudjelovao u najdužoj debati u Evropskom parlamentu, što samo po sebi mnogo govori o važnosti teme proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

"Brisel ne interesuju kratkoročne predizborne kampanje, već nadnacionalni interes vezan za prosperitet svih država Zapadnog Balkana", kazao je Selimović.

On je pozdravio nastojanja Evropske komisije, kazavši da je Strategija jako detaljna i sveobuhvatna, a što je još važnije - vrata za Bosnu i Hercegovinu su širom otvorena.

"Dijelovi koji su identifikovani u Strategiji kao oni koji se u BiH moraju popraviti jeste pravna država, a onda sigurnost, migracije, socijalno-ekonomski razvoj, povezanost regiona, digitalna agenda... Međutim, u fokusu je pravna država i tu će biti najveći pritisak. I to je dobro", kazao je Selimović.

Dodao je da prije tri godine, kad je on započeo svoj mandat, niko u Evropskom parlamentu nije vjerovao da će se zvaničnici Evropske unije baviti proširenjem.

"Riječ je o jednom sveobuhvatnom pristupu, sve zemlje Zapadnog Balkana su unutra. Datum je indikativan, žao mi je što BiH nije dobila konkretan datum, već je ostala na neodređenom planu. Ali, čini mi se da je vrlo jasno rečeno da zemlje koje ispune svoje obaveze mogu čak i ranije da se priključe", rekao je Selimović.

Naveo je da sve zavisi od reformi koje budu provedene u tim zemljama, odnosno da je odgovornost prebačena na lidere koji moraju izvršavati svoju zadaću.

"Nama je jasno da se u BiH na kratkoročne staze vodi jedna izborna kampanja, sa raznih strana, koja je zakočila cijeli proces evropskih integracija. Brisel ne interesuje izborna kampanja. To su kratkoročne stvari - ko će imati vlast u zemlji. Nas interesuje jedan nadnacionalni pristup, državni interesi više zemalja u kojima će biti budućnost bolja za sve", rekao je Selimović.

Na pitanje da li su Crna Gora i Srbija dobile povlašteni status zbog ruskog utjecaja na Balkanu, odgovara da su prvenstveno taj status dobile zbog reformi koje su do sada napravile.

"Kad je riječ o ruskom utjecaju, svima je jasno da je on jako veliki i da ga Evropa ne voli. Meni se čini da ga treba izbjeći po svaku cijenu. Znamo da su ljudi iz Rusije bili umiješani u pokušaj ubistva premijera u Crnoj Gori, znamo da su bili umiješani u događaje u Makedoniji, znamo da se koriste naftom i gasom da ucjenjuju zemlje - velikim dijelom drže u šaci Srbiju, pa i dio Republike Srpske. I ne sviđa nam se to, naravno. Mi bismo radije da to bude teren Evropske unije", kazao je Selimović.

Međutim, Selimović je kazao da bez obzira na sve to reforme treba provesti, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji.

"Ja sam optimističan kad je riječ o strani Evropske unije. Veoma smo se potrudili da savladamo otpor, da donesemo najbolju moguću strategiju. Sad je sve do zemalja Zapadnog Balkana", zaključio je Selimović.