vijesti
0

Privrednici s nestrpljenjem očekuju dogovor entiteta o inspekcijskim pregledima robe

Piše: Am. Dž.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nedavno je ministar trgovine Federacije BiH (FBiH) Milorad Bahilj donio odluku da se na teritoriji FBiH može prodavati isključivo roba koju je pregledao federalni carinski inspektor, bez obzira na to što su inspekcijski organi RS-a već kontrolirali te proizvode, što je izazvalo buru nezadovoljstva među privrednicima u Republici Srpskoj (RS).

Ove interne trgovinske barijere mogle bi u narednom periodu dovesti do poskupljenja robe i otežati poslovanja privrednih subjekata kako u RS-u, tako i u FBiH. Razlog za to je taksa za carinski inspekcijski pregled koja je u FBiH veća nego u RS-u.

Kako bi se riješio ovaj problem entitetske Vlade su formirale Radnu grupu za harmonizaciju entitetskih propisa i propisa Brčko Distrikta u oblasti kontrole kvaliteta pri uvozu, koju čine Ministarstvo trgovine i turizma RS, Federalnog ministarstva trgovine, nadležnog organa Brčko distrikta, te inspekcijskih organa Inspektorata FBiH, Inspektorata RS i Brčko distrikta.

Utvrđena zajednička lista proizvoda

"Radna grupa je do sada održala dva sastanka na kojima je usaglašena lista proizvoda koji podliježu kontroli kvaliteta pri uvozu, a koju bi trebalo da donese Savjet ministara BiH. Na narednom sastanku Radne grupe potrebno je tehnički usaglasiti visinu naknade koju će uvoznici plaćati u postupcima provođenja kontrole kvaliteta roba pri uvozu, a koju bi također trebao da utvrdi Savjet ministara BiH“, rekla je za Klix.ba ministrica trgovine i turizma RS-a Maida Ibrišagić-Hrstić.

U Federalnom ministarstvu trgovine su nam potvrdili da je odluka ministra Bahilja još uvijek na snazi, jer je zasnovana na postojećem entitetskom i državnom zakonu koji reguliraju ovu oblast.

"Da bise nešto promijenilo Vijeće ministara mora donijeti podzakonske akte. Upravo zato su entiteske Vlade zajedno sa Brčko Distriktom oformile Radnu grupu koja će raditi na usaglašavanju propisa koje će uputiti Vijeću ministara“, rekla je za Klix.ba Amra Vučijak, načelnica Službe za zaštitu potrošača FBiH pri Federalnom ministarstvu trgovine.

Državne institucije podbacile

U Asocijaciji poslodavaca BiH smatraju da je odluka ministra Bahilja bila opravdana jer su državne institucije zapravo te koje su podbacile.

"Problem je što mi nemamo jedinstven ekonomski prostor, na čemu pogotovo treba da rade državne institucije. Dio roba koji dolazi iz RS-a ne zadovoljava svojim kvalitetom evropske standarde i to je razlog zašto je federalni ministar Bahilj morao donijeti odluku. Sada privrednici s nestrpljenjem očekuju dogovor. Nama generalno nedostaje institucija za kontrolu robe koje dolaze iz drugih zemalja“, rekao je u izjavi za Klix.ba Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

Smatra da je nezadovoljstvo privrednika u RS-u samo jedan dio mnogo složenijeg problema.

"Proizvođači u BiH ponekad moraju svjesno oboriti kvalitet svojih proizvoda zato što ne mogu cjenovno da konkurišu uvoznim proizvodima koji na naše tržište dolaze po dosta niskim cijenama. Zato je neophodno bolje kontrolirati rad fabrika u BiH koje proizvode hranu. Neophodno je da te fabrike ispunjavaju HASAP standard, što je integralni sistem kontrole sigurnosti hrane u svim fazama njene proizvodnje i distribucije“, kaže Bakšić.