vijesti
0

Praštalo: Ako se nastavi ovakav trend, BiH neće ući u EU ni za 20 godina

FENA
Predrag Praštalo
Predrag Praštalo
Bosanskohercegovački političari su vezano za proces EU integracija do sada iznevjerili sva očekivanja, kako građana ove zemlje, tako i evropskih partnera. Stoga, najbolje je razmišljati i pripremiti se da ni ovoga puta neće biti ništa drugačije.

Ovo je u izjavi za Fenu, u povodu sastanka na visokom nivou 1. oktobra u Briselu kazao predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

Praštalo smatra da sve što bude postignuto više od toga, može se smatrati velikim uspjehom.

"Ovo tim više uzimajući u obzir da već nekoliko godina nisu pokazali ni dobru volju, ni političku mudrost, a ni inteligenciju i zrelost da se izdignu iznad stranačkih i ličnih interesa u iznalaženju kompromisnih rješenja, prije svega o rješavanju pitanja iz predmeta 'Sejdić-Finci'", kazao je.

Navodi da se u kontaktu s pojedinim stranim diplomatima primjećuje da i oni, konačno, više ne vjeruju u ono što im domaći političari serviraju na "tanjuru šarenih laža", odnosno da i oni polako gube nadu da će se nešto značajnije dogoditi tog "sudbonosnog i historijskog" datuma, 1. oktobra, ali još i kod njih tinja potajna nada da će se, prema tradiciji u dosadašnjim pregovorima s EU i međunarodnom zajednicom, bh. političari ipak "dozvati" pameti i u Briselu se pojaviti s prihvatljivim rješenjima koja bi omogućila nastavak i ubrzanje procesa EU integracija.

"I dalje smatram da domaći lideri, političari barem veći dio njih, iskreno ne želi skoro priključenje BiH u EU jer su uplašeni da, prihvaćanjem i izvršenjem neophodnih reformi da bi se određena poglavlja u pregovorima s EU, prije svega pravosuđe, kriminal i korupcija, mogla zatvoriti, a slično Ivi Sanaderu, nekadašnjem premijeru Hrvatske, završiti u zatvoru u narednom periodu. Jednako tako iskustvo zemalja koje su prošle put priključenja u EU jasno pokazuje da stranke i političari koji su proveli teške i bolne reforme nisu dobro prošli kod glasača nakon toga, a domaći političari ipak najviše vole vlast i neće je se tek tako, posebno ne dobrovoljno, odreći u korist interesa svojih građana", kazao je Praštalo.

Komentirajući mogući neuspjeh razgovora s EU u Briselu, Praštalo ističe da je Srbija ovih dana započela prve razgovore s EU (oblasti pravosuđa, borba protiv korupcije i ljudska prava), a u oktobru se nastavlja screening u oblasti pravde, sigurnosti i finansijske kontrole.

"Sama činjenica da Srbija ovim činom postaje partner EU u pregovorima koji ima evropsku perspektivu, dok naša zemlja stoji između „ničega i ispod ničega“, posebno uzimajući u obzir da smo još prije samo nekoliko godina u procesu EU integracija bili daleko ispred Srbije, trebala bi da bude kazna i opomena sama po sebi za sve nas u BiH. Već sada je izgledno da smo i da ćemo još više izgubiti sredstva iz fondova EU koji su namijenjeni zemljama potencijalnim kandidatima ukoliko bh. političari i ovaj put iznevjere očekivanja Brisela i nas u zemlji", upozorio je Praštalo.

Naglašava da će osim financijskog aspekta, BiH izgubiti još puno više na ugledu i kredibilitetu ukoliko se dogodi da budemo suspendovani iz Vijeća Evrope.

"Siguran sam da do ponovnog uvođenja viza za građane BiH neće doći čak i u slučaju propasti sastanka 1. oktobra, ali što me posebno zabrinjava jest da nam se susjedi udaljavaju i bježe nam sve više. Vremenska razlika u ukidanju viznog režima između Srbije i BiH bila je "samo" godinu dana. Već sada je jasno da će u slučaju neuspjeha sastanka u Briselu vremenska razlika u podnošenju aplikacije za članstvo u EU i dobivanje statusa zemlje kandidata biti dvije ili više godina. A svaki novi neuspjeh bh. političara će ubuduće koštati građane BiH ne samo izgubljenu godinu ili dvije nego se može dogoditi da Crna Gora postane član EU za šest-sedam godina, Srbija za desetak, a BiH ni za dvadeset godina ukoliko se nastavi ovaj negativan trend nazadovanja društva u procesu EU integracija. Siguran sam da nam je svima jasno šta znači gubitak jedne ili dvije decenije u ljudskim razmjerama u čekanju na članstvo u EU", rekao je predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo.