vijesti
11

Pola milijarde Evropljana želi da građani BiH imaju što i oni

SRNA
Peter Sorensen (Foto: AFP)
Peter Sorensen (Foto: AFP)
Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen čestitao je građanima u BiH 9. maj – Dan Evrope, ističući da pola milijarde građana EU želi da građani BiH imaju ono što je u EU postignuto posljednjih decenija.

Sorensen je poručio da građani EU građanima BiH žele neotuđiva lična prava i osnovne slobode, demokratsku vladavinu, snažnu vladavinu prava i bolji životni standard.

"Našu odlučnost da te vrijednosti prenesemo i u BiH potvrđujemo otvorenim pozivom BiH za mogućnost članstva u EU. Na tome svakodnevno radimo zajedno sa institucijama ove zemlje", naglašava Sorensen, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Sorensen podsjeća da je EU rezultat ideje o potrebi izgradnje obavezujućih odnosa između nacija kako bi Evropljani mogli da žive u miru i prosperitetu.

Prema njegovim riječima, Dan Evrope, koji se obilježava 9. maja, prilika je da se proslavi prevazilaženje značajnih razlika između evropskih nacija kroz težnju da se oblikuje zajednička budućnost.

"Nije tajna da izgradnja demokratskog društva zahtijeva kontinuiran rad. Na Dan Evrope prisjećamo se zajedničke odgovornosti za očuvanjem, radom i proširenjem demokratskog društva na cijeli kontinent", poručio je Sorensen.