BiH
0

Sorensen: Vijećnica je dragulj i simbol

FENA
Peter Sorensen
Peter Sorensen
"Deveti maj, Dan Evrope, prilika je da se proslavi prevazilaženje značajnih razlika između evropskih nacija kroz težnju da se oblikuje zajednička budućnost", izjavio je danas u Sarajevu šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen.

Sorensen je istaknuo da je veoma sretan što se ove godine slavi ovaj značajan dan u Vijećnici u Sarajevu, koja je pored toga što je toliko lijepa da oduzima dah, i simbol toliko toga: arhitektonske vizije, učenja, institucionalnog sjećanja, zanatskog umijeća, općinske demokracije, te izdržljivosti građana Sarajeva.

Vraćanje ovog dragulja gradu, Bosni i Hercegovini, Evropi i cijelom svijetu, trajna je poruka solidarnosti koju građani EU upućuju građanima BiH, a posebno građanima Sarajeva.

"Želio bih da zahvalim i pohvalim prethodne i sadašnje vlasti BiH na svim nivoima, koje nikada nisu odustajale od nastojanja da obnove Vijećnicu. Na kraju su to i uspjeli. Također bih želio da pohvalim moju organizaciju, tj. Evropsku uniju i njene zemlje članice, Španiju, Austriju, Mađarsku, a pogotovo Sloveniju, koja je tokom godina dala značajan finansijski doprinos od gotovo devet miliona eura da bi Vijećnica povratila svoj nekadašnji sjaj", naglasio je Sorensen.

Sorensen je poželio sreću svim uključenim u budući rad rekonstruisane Vijećnice, i uputio dobre želje svim posjetiocima i građanima koji će je uskoro posjećivati, saopćeno je iz Delegacije EU.