Admiral Samuel Locklear
0

Podrška NATO-a BiH

FENA
Admiral Samuel Locklear, komandant NATO-ove združene komande u Napulju, danas je u Sarajevu tokom prve posjete Bosni i Hercegovini prenio podršku NATO-a njenoj orijentaciji za punopravno pridruživanje transatlantskom vojnom savezu.

"Hajde da svi učinimo nek ovo bude godina mogućnosti za BiH", rekao je, naglasivši da su sigurnosni interesi NATO-a duboko povezani ne samo kad je u pitanju naša zemlja već i cijeli region.

Jutros je Locklear razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH i taj susret je iz njegovog protokola ocijenjen veoma uspješnim.

Obraćajući se novinarima prilikom posjete Domu Oružanih snaga, rekao je da tri člana Predsjedništva dijele ista stajališta kad je u pitanju namjera da BiH krene ka ispunjavanju uvjeta koji bi je doveli do članstva u NATO-u.

Na novinarska pitanja za njegov stav o najavama iz Republike Srpske da eventualno na referendumu treba odlučivati da li pristupati NATO-u ili ne, odgovorio je da stavovi RS-a nisu detaljizirani u susretu s državnim predsjedništvom.

Svoj daljnji, kao i cjelokupni ovaj kontakt s medijima, bazirao je na stavovima Bosne i Hercegovine kao države i na poruci da je za nju jako važno da krene ka evroatlantskim integracijama. U tom kontekstu je pozdravio značajan napredak u reformi odbrane.

Izrazio je i veliko poštovanje za bosanskohercegovački angažman u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Admiral nije želio govoriti o eventualnom periodu u kojem može doći do bosanskohercegovačkog punog implementiranja Akcijskog plana za članstvo, već samo o tome da prethodno treba ispuniti uvjete. Kojom će se brzinom pristupanje NATO-u odvijati, zavisi od domaćih faktora, naznačio je.

On nema nikakvih informacija o angažmanu iz NATO-a, odnosno o eventualnim rezultatima kad je u pitanju potraga za ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

NATO-ov komandant, admiral Samuel Locklear u oficijelnom dijelu nastupio je na trenutak i emotivno.

Smatrao je potrebnim da bosanskohercegovačkim novinarima prenese ličnu impresiju o ljepoti krajolika i izvrsnoj hrani u zemlji koju vidi prvi put.

Tvrdi da je odavno želio da dođe, još kad je kao mlađi čovjek pratio TV slike koje je 1984. godine slala u svijet sarajevska zimska olimpijada.