Jan Braathu
0

"BiH je pokazala velike ambicije za članstvo u NATO-u"

FENA
Jan Braathu
Jan Braathu
Bosna i Hercegovina je učinila odličan napredak na putu ka NATO-u i pokazala je velike ambicije, ali od nje se očekuje da što brže riješi pitanje državne imovine, što je uvjet za prijem u NATO, kazao je večeras u Sarajevu ambasador zemalja članica NATO-a u BiH i norveški ambasador u BiH Jan Braathu.

On je govoreći na predavanju "NATO i BiH", održanom na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a koje je organizirao fakultetski Centar za međunarodnu saradnju, pozdravio učešće bh. vojnika u mirovnoj operaciji u Afganistanu - ISAF te pozvao vlasti BiH da nastave s ispunjavanjem preostalih obaveza za prijem u NATO.

"Na nedavnom samitu u Lisabonu ponovljena je želja da BiH bude brzo primljena u NATO i obaveza da se vojna imovina upiše kao državna imovina na Ministarstvo odobrane i taj proces se mora nastaviti", kazao je Braathu.

Također dodao je da je samit u Lisabonu, koji je održan prije nekoliko dana, bio prekretnica u odnosima s Rusijom i da je tom prilikom unaprijeđena saradnja s EU-om, istaknuvši kako je jedino mjesto gdje direktno sarađuju NATO i EU misija EUFOR-a u BiH.