Ivanić u Sofiji
34

Podrška Bugarske BiH za dobijanje kandidatskog statusa u EU

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić razgovarao je danas u odvojenim susretima u Sofiji s predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim i premijerom Bojkom Borisovim, kada je bugarski predsjednik Radev izjavio da BiH ima snažnu podršku te zemlјe za dobijanje kandidatskog statusa.

Teme razgovora bile su aktuelna politička situacija u dvije zemlјe, stanje u regionu, bilateralni odnosi BiH i Bugarske, kao i mogućnosti za pridruživanje regiona zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU).

U tom svjetlu, predsjednik Bugarske je naglasio da će to biti prioritet predsjedavanja Bugarske Evropskom unijom u prvoj polovini naredne godine.

Ivanić i Borisov saglasili su da je integracija ovog regiona u EU važna.

Ivanić je kazao da pridruživanje EU za BiH predstavlјa mogućnost za prevazilaženje mnogih internih sukoba te izrazio uvjerenje da će BiH dobiti kandidatski status tokom bugarskog predsjedavanja.

Dodao je da, bez obzira na brojne unutrašnje razlike, BiH ipak može da bude primjer relativno brzog postkonfliktnog oporavka.

Bilateralni odnosi BiH i Bugarske ocijenjeni su izuzetno dobrim te je naglašeno da ova posjeta predstavlјa samo nastavak prijatelјske saradnje.

Sagovornici su konstatovali da je Bugarska politički vrlo bliska BiH i da je jedno od važnih pitanja zajednička borba protiv terorizma, ne samo u oblasti političke, već i direktne saradnje nadležnih službi.

Zaklјučeno je da na bilateralnom planu postoji trgovinska razmjena koja pruža prostor za dalјe unaprjeđenje, a istaknuta je i potreba razvoja saobraćajne infrastrukture i bolјeg povezivanja.

Ivanić je informirao bugarskog predsjednika i premijera o unutrašnjoj političkoj situaciji i stavovima unutar BiH u vezi sa aktiviranjem Akcionog plana za članstvo (MAP) te pristupanjem NATO-u.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je podsjetio da je u oblasti obrazovanja Republika Bugarska finansirala obnovu više školskih objekata u BiH, među kojima se posebno ističe Osnovna škola "Georgi Stojkov Rakovski" u Banjoj Luci.

Premijer Borisov je kazao da su pred regionom veliki izazovi, među kojima je i nedovolјno zapošlјavanje, što sve zajedno donosi i izazove po stabilnost. On je Ivaniću prenio iskustva Bugarske o korištenju EU fondova i naglasio da bi i BiH trebalo da iskoristi što bolјe tu mogućnost te da Bugarska može da bude dobar primjer.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH predvodi delegaciju BiH koja boravi u uzvratnoj posjeti Republici Bugarskoj.

Tokom posjete Republici Bugarskoj, delegacija BiH će se u Sofiji sastati i s predsjednikom bugarske Nacionalne skupštine Dimitrom Glavčevim, a planirana je i posjeta općini Veliko Trnovo.

U delegaciji BiH je, osim Ivanića, i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ambasador BiH u Republici Bugarskoj Radomir Bogdanović te predstavnik Kabineta člana Predsjedništva BiH Dejan Vanjek.

Uzvratna posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića uslijedila je nakon što je u aprilu 2015. godine predsjednik Republike Bugarske Rosen Plevneliev posjetio BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.