vijesti
50

Plakalo: Krajnje ohrabrujuća izjava Angele Merkel

FENA
Haris Plakalo
Haris Plakalo
Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo ocijenio je danas kako je izjava njemačke kancelarke Angele Merkel pred posjetu Bosni i Hercegovini i regionu krajnje ohrabrujuća i važna za daljnji razvoj integracijsko-reformskih procesa u Bosni i Hercegovini.

On je to istaknuo povodom izjave kancelarke Merkel o dobrim šansama za pristupanje Evropskoj uniji Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije.

"Izjava kancelarke Merkel pokazuje ozbiljnost i odlučnost za krajnju integraciju Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije u Evropsku uniju. Evidentno da je to jedno strateško i već sada veoma važno geopolitičko pitanje za najjaču članicu Europske unije, što svakako može doprinijeti jednom bržem procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji", naveo je Plakalo u saopćenju.

Ujedno, smatra on, to treba biti ohrabrujuće i pozitivno za političke lidere na svim nivoima da odlučnije i jače pristupe implementaciji eurointegracijskih reformi, te da se već sada može kazati kako je pred Bosnom i Hercegovinom dolaskom njemačke kancelarke Angele Merkel, 9. jula, jedna od najvažnijih posjeta od oktobarskih općih izbora 2014. godine.