Mostarka stažirala u Evropskom parlamentu: Sjajna prilika za usavršavanje

Klix.ba
9.4.2018. u 08:09
733
44
Mostarka stažirala u Evropskom parlamentu: Sjajna prilika za usavršavanje
733
Mostarka stažirala u Evropskom parlamentu: Sjajna prilika za usavršavanje Darija Sesar
Darija Sesar, 25-godišnja magistrica prava iz Mostara, je u protekla tri mjeseca imala priliku stažirati u Evropskom parlamentu u Briselu, kao pripravnica u uredu slovačkog zastupnika Eduarda Kukana.
U prestižni Pat Cox Fellowship, koji nosi ime bivšeg predsjednika Evropskog parlamenta, izabrana je nakon učešće u ljetnom programu u Amsterdamu kojeg organizira međunarodna nevladina organizacija Humanity in Action (Humanost u Akciji) sa sjedištem u SAD-u. Ova organizacija djeluje u sedam država svijeta (BiH, Danska, Francuska, Njemačka, Holandija, Poljska i SAD), te između ostalog ima i ured u Sarajevu. Cilj organizacije Humanity in Action je edukacija mladih ljudi, budućih lidera, koji žele doprinositi rješavanju problema u području ljudskih prava, prava manjina i aktivnog građanstva.

Tokom staža u Evropskom parlamentu, Darija je najviše vremena posvetila pitanjima vanjske i sigurnosne politike Evropske unije. Intenzivno prateći rad parlamentarnog Odbora za vanjske poslove te sarađujući sa brojnim zastupnicima i predstavnicima nevladinog sektora, Darija je imala priliku upoznati se pobliže s politikama i strategijama Unije, radom Evropskog parlamenta, kao i procesom pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji."Ovaj Fellowship program je sjajna prilika za mlade iz BiH da prožive jedno fantastično profesionalno i osobno iskustvo, kao i da se iz prve ruke upoznaju s funkcioniranjem i interakcijom različitih institucija Evropske unije. Također, život u Briselu i rad u Evropskom parlamentu omogućavaju mladima da na samom početku karijere uvide u kojem smjeru se žele dalje razvijati i usavršavati", istaknula je Darija.

Više informacija o Pat Cox Fellowship programu i Humanity in Action organizaciji je dostupno na njihovim službenim stranicama i Facebook profilu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: