Slabi entuzijazam za proširenje
0

Lajčak: EU mora biti prioritet, a u BiH, Albaniji i Srbiji to nije slučaj

SRNA
Miroslav Lajčak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Miroslav Lajčak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak rekao je danas da EU mora postati prioritet za zemlje zapadnog Balkana, i to ne samo u riječima.

Lajčak je rekao da su za Albaniju, BiH, Srbiju i Crnu Goru prioriteti različiti.

"Regija zapadnog Balkana se kreće u pravom smjeru, ali ne odgovarajućom brzinom. Mislim da je situacija dobra, ali ne koliko bi mogla biti i, također, nije proporcionalna količini investicija i pažnje koju EU posvećuje regiji. Ima nekoliko razloga za to. Najvažniji je, prema mom mišljenju, to što evropska integracija nije glavni prioritet", rekao je Lajčak za internet portal EU inside.

Prema njegovim riječima, integracija je kao prioritet navedena u svim dokumentima i lideri govore prave stvari, ali na djelu, u dnevnoj politici može se vidjeti da za mnoge to nije vodilja njihovih odluka i koraka učinjenih radi evropske integracije kao glavnog cilja.

"Ne želim da generalizujem, ali Hrvatska je uspjela uvjeriti EU da je integracija prioritet broj jedan, preuzeli su bolne korake i kao rezultat je postignut konsenzus. Crna Gora je, također, uspjela uvjeriti Brisel da je integracija za njihovu vladu glavni prioritet. Što se tiče ostatka regije, ma koliko oni tvrdili isto, kada dođe do rješavanja konkretnih pitanja kod Albanije, BiH i Srbije, može se vidjeti da za njih postoje i drugi prioriteti", naglasio je Lajčak, dodajući da se isto ponaša i Makedonija.

Lajčak je istakao da za EU proširenje nije prestalo biti prioritet, ali je priznao da ne postoji isti entuzijazam za to kakav je bio i ranije.