vijesti
0

Jerzy Buzek: BIH, Srbiji i Hrvatskoj su otvorena vrata članstva u EU

SRNA
Jerzy Buzek (Foto: Reuters)
Jerzy Buzek (Foto: Reuters)
Predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek rekao je da su Hrvatskoj, BiH i Srbiji otvorena vrata članstvu u EU, ali da se spremnost za ulazak mora dokazati činjenicama.

Buzek je u poruci uoči posjete Zagrebu, Sarajevu i Beogradu rekao da su neophodne dalje reforme ne samo radi napretka na putu ka EU, već i iznad svega, zarad dobrobiti naroda.

"Reforme treba da budu s ciljem jačanja vladavine zakona, regionalne saradnje i ekonomske konkurentnosti. Korupciju treba napasti na svim nivoima", istakao je Buzek uoči posjete Hrvatskoj, Srbiji i BiH od 2. do 5. novembra.

On je ocijenio da je ova godina bila dobra za proširenje na zapadni Balkan.

"Ostvarujemo ideale samita u Solunu iz 2003. godine. Evropske aspiracije zapadnog Balkana pretvaramo još jednom u realnost", rekao je Buzek. 

On je dodao da su zemlje na Balkanu ostvarile napredak u različitom stepenu na svom putu priključenja EU, apelujući na sve da nastave i ubrzaju taj proces 2012. godine.

Buzek je rekao da se raduje razmatranju ovih pitanja, kao i saradnji između Evropskog i nacionalnih parlamenata.
Buzek sutra dolazi u Hrvatsku, a zatim će posjetiti Srbiju, a 5. novembra posjetiće Potočare kod Srebrenice.

On će tokom posjete BiH razgovarati sa rukovodstvom Parlamenterane skupštine BiH.

Buzek će se, takođe, sastati sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem.