BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH primili Jerzyja Buzeka

FENA
Članovi Predsjedništva BiH primili su danas predsjednika Evropskog parlamenta Jerzyja Buzeka.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, te aktivnostima u procesu integracije BiH u EU.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Evropskog parlamenta, koji je u višednevnoj posjeti regiji Zapadnog Balkana.

Buzek je kazao da u EU postoji opredjeljenje da se zapadni Balkan integriše u evropsku zajednicu, i da BiH ima jasnu perspektivu kao članica EU. Još je dodao da u EU ne žele da BiH bude njihov posljednji partner na tom putu, ali bez toga da drže lekcije, već da se pokrenu procesi u formiranju vlasti i implementaciji neophodnih zakona.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je strateško opredjeljenje BiH integracija u EU, ali se BiH na tom putu ne kreće dovoljno brzo i efikasno.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je bitno podržati tri procesa izgradnje u BiH, proces izgradnje boljih odnosa, pomirenja i dijaloga, zatim proces izgradnje bh. institucija u skladu s evropskim standardima i fizički i infrastrukturalno izgraditi BiH.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je da posjeta predsjednika Evropskog parlamenta ovoj regiji znači puno, jer se može usporediti različit napredak ka EU tri zemlje koje su nekad bile dio jedne zajednice, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.