Završen skup u New Yorku
0

Izetbegović: "Očekujemo da RS prihvati ujedinjenu BiH"

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Na Sveučilištu New York održana je u srijedu konferencija o Dejtonskome mirovnom sporazumu, u organizaciji Globalne inicijative Billa Clintona, uz sudjelovanje istaknutih predstavnika njegove administracije te predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao i zamjenika američke državne tajnice.

"Strah od drugoga, balkanski strah od budućnosti s drugom etničkom skupinom još je tu, ali prošli smo više od pola puta do normalnog života" - ove riječi Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH najbolje su okarakterizirale trenutnu situaciju u BiH.

Rješenje je, u čemu su svi se sudionici panela složili, ulazak BiH u NATO savez i Evropsku uniju. No do toga je dug i težak put, izvijestila je VoA.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je u svom izlaganju rekao kako je vrlo realistično da će završiti pregovore ove godine, da vlada naporno radi na tom cilju, "posebno kada je u pitanju borba protiv korupcije".

Budućnost u Evropskoj uniji

"Slažem se da je budućnost zemalja iz regije u Evropskoj uniji, važno je da zemlje koje žele ući preuzmu svoje mjesto i ulogu u Evropi. Treba napraviti puno, neke reforme su vrlo bolne i dugotrajne. Put na kojem je Hrvatska bio je vrlo dug, no sada ste pri njegovom kraju", kazala je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Bakir Izetbegović posebno se zahvalio predsjedniku Josipoviću zbog toga, kako je rekao, što je "pokrenuo proces pomirenja", što je otvorio novu dimenziju koja će stvoriti pozitivniju atmosferu.

Na insistiranje moderatorice panela novinarke Christiane Amanpour da kaže što je glavna prepreka napretku u BiH, Izetbegović je odgovorio: "Očekujem da srpska strana, političari iz Banje Luke, konačno prihvate ujedinjenu BiH i zajedničku budućnost. Ja činim najbolje što mogu. Šaljem poruke, ali oni moraju odlučiti."

Clintonova poruka

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, inače domaćin njujorškog skupa, zaključio je konferenciju ovim riječima: "Svima je potreban osjećaj identiteta. Imamo potrebu zatvoriti se u svoje kutije. Muškarci i žene, crni i bijeli, mladi i stari… Svi se svrstavamo u kategorije. Međutim, problem je kada je ta kategorija postane važnija od pripadnosti ljudskom rodu. Na Balkanu su povijesne činjenice natjerale ljude da se svrstaju u kategorije koje njihovoj djeci neće donijeti ničeg dobrog i koje vode do nasilja, kao što bi vodile bilo gdje drugo."